Izvor: Politika, 21.Sep.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gitaristi sa dušom majstora kuhinje

Uz najavu muzičkog omaža doktoru Jovanu Jovičiću, Uroš Dojčinović otkriva i male gitarske tajne velikih umetnika na ovom instrumentu koji su voleli i da – kuvaju

Muzički omaž doktoru Jovanu Jovičiću, pioniru klasične gitare sa jugoslovenskog prostora, biće upriličen u Kolarčevoj zadužbini 25. septembra. Uz zvuke klasične gitare Uroš Dojčinović će zajedno sa gudačkim kvartetom „Romantika” i violinistom Dragutinom Bogosavljevićem podsetiti na rad našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << velikog majstora gitare tumačenjem dela najvažnijih, najlepših i najčešće interpretiranih kompozicija iz Jovičićevog bogatog repertoara.

– Lično poznanstvo i saradnja sa Jovanom Jovičićem, tokom protekle četiri decenije sopstvenog bavljenja gitarom, bili su za mene ne samo od posebno velike časti i neprocenjive pomoći, već su mi pričinjavali i veliko zadovoljstvo – kaže Uroš Dojčinović.

Uz priču o saradnji sa umetnikom, čijom je zaslugom gitara na našim prostorima postavljena na ravnopravan nivo sa svim ostalim muzičkim instrumentima, Dojčinović ne može da ne pomene velikane svetske gitarističke scene, među kojima je i Andre Segovija, kod kojeg se Jovičić usavršavao ili Oskar Gilja koji je, takođe, bio jedan od prvih Segovijinih učenika.

– Bili su veliki majstori ovog instrumenta, imali su ne samo sjajnu tehniku, osećaj za delo koje tumače… Imali su i dušu. I, mnogi od njih bili su i sjajni kuvari. Jovičić bi mi, tokom nekog od koncerata koji smo zajedno slušali, umeo da kaže kako jedva čeka da ode na ćevape, a Gilja je bio poznat i po sjajnim pastama koje je pravio – priča Dojčinović u razgovoru za naš list, pokazujući jedinstvenu knjigu koja je izdata sedamdesetih godina prošlog veka – „Međunarodni gitaristički kuvar”, iz pera jedne od najvećih američkih žena gitarista Alise Arc.

Ne skrivajući zadovoljstvo što gitaristi imaju i svoj kuvar, u kojem su recepte sa ostatkom sveta podelili velikani gitarske muzike, Dojčinović ne bez ponosa dodaje kako je i lično poznavao Arcovu.

– Doduše, upoznali smo se tek nakon što je objavila ovu knjigu u koju su svoje recepte „uneli” brojni svetski umetnici na gitari, kompozitori, graditelji ovog instrumenta… Tu su se kao kuvari upisali Andre Segovija, Hoakin Rodrigo, Alirio Dijaz...

Primera radi, čuveni Rodrigo, čiji Koncert za Aranhuez i danas osvaja ljubitelje klasične muzike, u knjizi Alise Arc predstavio je paelju od piletine i zeca. Jugoslaviju i njene gitariste predstavio je tada Zagrebčanin Ištvan Remer sa sjajnim receptom dalmatinske pašticade, uz koju je predložio da se kao prilog servira bareni krompir ili testenina.

– Alisa Arc je dolazila u našu zemlju i oduševljavala se ovdašnjim specijalitetima, posebno salatom od pečenih paprika. Kada sam odlazio kod nje u Njujork u frižideru sam nalazio pune tegle te salate, jedino što nije mogla da je pravi od naših, kvalitetnih, već od njihovih hibridnih. Ali, nebitno. U ovoj salati je istinski uživala – priseća se Dojčinović.

Beogradski umetnik priča i kako već godinama sa kolegama posećuje gitarski festival u španskom primorskom gradu Palensiji, koji organizuje tamošnji poznati gitarista Karles Spons. Naziv festivala je neuobičajen – „Muzika i gastronomija”.

– Tokom tih nekoliko festivalskih večeri koncerti se održavaju svaki put u dvorani nekog hotela, a tokom dana njihovi najbolji kuvari u restoranima nam pokazuju kako se koje jelo pravi – priča Dojčinović.

I on voli da kuva pa je sa čitaocima našeg lista podelio nekoliko recepata koji mogu da se isprobaju upravo tokom septembarskih dana.

I dok u trenucima predaha sprema zimnicu, Uroš Dojčinović se priprema i za nastupe u Rumuniji, Bugarskoj i Češkoj, a tokom marta iduće godine možda ode i u Kijev iz kojeg je, takođe, dobio poziv za učešće na festivalu.

Hilandarske šljive

Potrebno:

2,5 dl vinskog sirćeta

2,5 dl alkoholnog sirćeta

250 g šećera

šljive

Priprema: Sirće i šećer prokuvati, pa dok je toplo preliti preko opranih i u veliku teglu složenih šljiva. Služi se uz pečenja i razna jela sa mesom.

Crveni paradajz u turšiji

(zimnica koju prave u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji)

U čistu i prethodno u rerni malo zagrejanu teglu (od 3 litra) složiti crveni paradajz srednje veličine sa četiri do pet režnjeva belog luka i nešto listova rena i ribizli. Po želji može da se ubaci i nekoliko zrna bibera, celerov list i sveža ljuta papričica.

Preliv: prokuvati 1,5 do dva litra vode sa dve supene kašike soli, dve supene kašike šećera i dve kašike alkoholnog sirćeta. Vrućim rastvorom preliti paradajz, zatvoriti teglu tako da ne ostane vazduha i držati u toploj rerni da se postepeno ohladi.

Salata od plavog patlidžana

(na rumunski način)

U rerni ispeći nekoliko plavih patlidžana, ohladiti, dobro ocediti, oljuštiti i usitniti (samleti). Smesu začiniti sa dosta majoneza, sitno seckanim peršunovim listom i belim lukom, posoliti, pobiberiti i služiti kao dodatak jelima.

S. Čikarić

objavljeno: 22.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.