Filipu Davidu uručena 61. Ninova nagrada za roman godine

Izvor: Story, 28.Jan.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filipu Davidu uručena 61. Ninova nagrada za roman godine

Najstariji nedeljnik na Balkanu NIN, svečano je obeležio veliki jubilej, 80 godina postojanja, uručenjem 61. Ninove nagrade za roman godine književniku Filipu Davidu za roman Kuća sećanja i zaborava.

Ninove nagrade, foot: promo

Uručena je Ninova nagrada 61. dobitniku o kome je odlučio žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

Predsednica žirija je istakla da je David >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << osvojio Ninovu nagradu trijumfalno ali u tesnoj i pravednoj borbi sa još dva dela, Sabo je stao Ota Horvata i Životinjsko carstvo, Davida Albaharija.

- David čini sve što i njegovi takmaci no i mnogo više, u njegovom se romanu lament nad nestalim svetovima i studija o epistemologiji zla stapaju u košmarnu istoriju jevrejskog identiteta iz koje ima izbavljenja - kazala je Vladislava Gordić Petković.

Davidov roman, napisan u najboljoj tradiciji evropske i srpske književnosti, sugestivna je studija zla u istoriji i čoveku, koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja.

- Ovim romanom David nudi moćan duhovni obrazac za prevazilaženje unutrašnjeg nemira i krivice koji muče spasene i preživele, on preispituje smrt, zlo i sudbinu, ali nas uči da u jednom drugačijem, skrivenom poretku stvari postoji svet bez bola, nepravdi, očajanja, da postoji svet bez zla -  kazala je predsednica žirija.

Nagradu od milion dinara koju je obezbedio sponzor Pošta Srbije laureatu najprestižnije književnije nagrade u Srbiji uručio je direktor ovog preduzeća Milan Krkobabić.

- Imao sam 11 godina kada se pojavio novi broj obnovljenog NIN-a 1951. godine i danas se dobro sećam šta je NIN značio za to vreme, novine koje su se razlikovale po načinu na koji su pisane. NIN je kasnije prolazio kroz razna iskušenja, želim mu da sačuva ono što je bilo najbolje u njegovoj dugogodišnjoj tradiciji -  rekao je laureat Ninove nagrade Filip David.

Svečanost uručenja Ninove nagrade za Davida je bila prilika da se seti svojih prijatelja, ranijih dobitnika nagrade, Danila Kiša, Borislava Pekića i Mirka Kovača, kako je rekao, značajnih, velikih pisaca, najboljih u srpskoj kulturi, koji su svoje poslednje dane proveli van domovine: Kiš u Parizu, Pekić u Londonu, a Kovač u Rovinju.

Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora, Kuća sećanja i zaborava je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti.

Nastavak na Story...






Povezane vesti

Treći tiraž "Kuće sećanja i zaborava" štampan u 30.000

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2015, 00:14

Posle objavljivanja i dodele Ninove nagrade za roman godine godinu, čiji je laureat Filip David za knjigu "Kuća sećanja i zaborava", u izdanju "Lagune", dva izdanja knjige su rasprodata...Iz štampe je upravo izašlo i treće izdanje čiji je tiraž 30.000 primeraka...Ninova nagrada je najprestižnija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.