Evo šta brza hrana uradi telu za samo sedam dana

Izvor: Mondo, 02.Sep.2015, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta brza hrana uradi telu za samo sedam dana

Fibi Džekson Edvards je zarad eksperimenta sedam dana jela samo brzu hranu. Evo kako je to uticalo na njeno zdravlje i telo.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

  Bez ozbira na to što česta konzumacija brze hrane dovodi do viška kilograma, seksualne disfunkcije, promene raspoloženja, kako je Morgan Sparlok rekao u dokumnetarcu Super Size Me, apetit za ovakvom hranom se ne smanjuje. Lanci brze hrane dodali su "zdrave" opcije na svoje menije, a Fibi Džekson Edvards >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << odlučila je da proveri kako to utiče na telo, tako što je sedam dana jela samo ove namirnice.

Pre nego što je započela izazov, prošla je seriju testova, kako bi joj izmerili količinu masti u telu.

Fibi kaže da je na početku bila srećna, misleći da će bez giže savesti uživati u brzoj hrani jer je sve to u ime istraživanja, ali već četvrti dan primetila je da se njeno raspoloženje neprestano menja i da je konstantno iscrpljena, bez obzira na to koliko spava. "Koža bi je bila masna koliko i hrana koja se nalazila na tanjiru", kaže Fibi.

"Do šestog dana, osećala sam kao da nemam dovoljno energije ni za šta. Pokušavala sam da pojedem i bilo šta od povrća, ali opcije su bile ograničene jer brza hrana uglavnom podrazumeva testo i meso. Krajem nedelje nisam više ličila na sebe."

Fibi kaže da je imala znatno manju sposobnost koncentracije nego inače, a često je osećala vrtoglavice iako je dovoljno spavala. "Postala sam nevozna i nestrpljiva. Koža mi je postala masna, a kosu sam morala da perem češće nego inače, što je iznenađujuće jer je eksperiment trajao samo sedam dana."

Uprkos tome što je i sama primetila promene, Fibi se uputila na kliniku kako bi proverila kako je brza hrana uticala na zdravlje. Očekivano, procenat masti u telu je porastao sa 23 na 25 odsto, za samo nedelju dana.

"U proseku je potrebno oko mesec dana da se izgubi od jedan do tri odsto telesne masti, tako da porast od dva odsto za sedam dana nije nevažan," kaže nutricionista Lelani Lubser.

Ne samo to, količina masti koju Fibi ima na butinama se skoro udvostručila - sa 6,1 na 11,8 odsto.

"Organizmu je teško da vari brzu hranu, a pritom otežava apsorpciju nutrijenata koji su važni za energiju i raspoloženje," objašnjava nutricionista.

Na kraju eksperimenta, Fibi je opet posetila i dermatologa, koji je utvrdio da joj je koža znatno masnija nakon samo sedam dana jedenja brze hrane.

Stručnjaci su joj rekli da će trebati najmanje dva meseca dok se organizam ne vrati u prvobitno stanje.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.