Džon Aberkrombi prvi put u Srbiji

Izvor: Story, 29.Okt.2014, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džon Aberkrombi prvi put u Srbiji

Velikani svetske džez scene nastupaju u okviru Džez festivala, po prvi put u našoj zemlji.

Džon Aberkrombi, foto: Promo

Poslednje večeri 17. Pančevačkog Džez festivala, u subotu, 8. novembra od 20.30, u Dvorani Kulturnog centra, prvi put u našoj zemlji nastupiće zvezda svetske džez scene – gitarista Džon Aberkrombi, i to sa vrhunskim muzičarima: bubnjarem Adamom Nusbaumom i orguljašem Gerijem Versejsom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Story <<

Iste večeri, od 22 sata očekuje nas koncert dua pijaniste Joakima Kuna, velikana evropskog džeza, i Prabu Eduara, indijskog perkusioniste. Ulaznice za poslednje veče 17. Pančevačkog Džez festivala mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra po ceni od 300 dinara.

Džon Aberkrombi jedan je od najuticajnijih i najcenjenijih džez gitarista na sceni u poslednje četiri decenije. Tehnički izuzetno potkovan i svestran instrumentalista, omiljen među kolegama muzičarima, savršen je primer umetnika koji u svom delu spaja avanturistički duh i čvrstu ukorenjenost u džez tradiciji, na stilskoj trasi od fjužna do postbapa. Referentni muzički sajt All Music poredi ga s Petom Metinijem, Džonom Skofildom, Majkom Sternom i drugim velikanima gitare koji su svoje mesto na sceni pronašli sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i zadržali ga do danas.

Za nemačkog pijanistu Joakima Kuna, veliko ime evropskog džeza, slobodno možemo reći da doživljava drugu mladost. U sedamdesetoj godini života, ovaj muzičar nemirnog stvaralačkog duha i izuzetnog iskustva snima zapažene albume s kolegama različitih senzibiliteta i generacija, te drži veoma nadahnute i nepredvidive koncerte. Ukorenjen u slobodnom pristupu džez idiomu, po potrebi suptilno liričan ili užurbano ekspresivan, snalažljiv i u džez tradiciji i u koketiranju sa etno-muzikom, Kin iznova redefiniše granice vlastitog izraza i džez improvizacije.

Nastavak na Story...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.