Dragocena ljubav baka i deka

Izvor: Mondo, 03.Jul.2015, 03:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragocena ljubav baka i deka

Ljubav, pažnja i razumevanje baka i deka decu štiti od gojaznosti.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

  Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Pediatric Obesity, emotivna podrška koju pružaju bake i deke može da zaštiti decu od razvoja gojaznosti, čak i uz prisutnost nekih rizičnih faktora.

U istraživanju je učestvovalo 39 dece predškolskog uzrasta koja su patila od gojaznosti i njihovi roditelji, od kojih su uzeti detaljni podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << o socioekonomskom statusu, vrsti i obimu pomoći koju dobijaju od svojih roditelja, odnosno, baka i dedova dece, poput pomoći u čišćenju i spremanju, kao i finansijske i emocionalne podrške.

Naime, primećeno je da je finansijsko stanje povezano s težinom, odnosno da su niža primanja roditelja povezana s višim indeksom telesne mase dece.

Međutim, kod dece roditelja s niskim primanjima, emocionalna podrška baka i deka je pokazala znatan zaštitni efekat u poređenju sa decom čije su porodice imale manju njihovu podršku, odnosno deca koja su dobijala veću podršku pokazala su niži indeks telesne mase.

Smatra se da emocionalna podrška ima takav efekat jer pomaže razvijanju osećaja prihvaćenosti i razumevanja, što smanjuje nivo stresa kod roditelja.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.