Ciste na jajnicima: Česta i uobičajena pojava

Izvor: Story, 18.Okt.2014, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciste na jajnicima: Česta i uobičajena pojava

One su pretežno tihe i bez simptoma, ali ipak mogu da stvore probleme. Redovne posete ginekologu daće precizan odgovor na koji način možemo da ih medicinski tretiramo, otkriva naša stručna saradnica.

foto: Shutterstock, Profimedia

Funkcionalne ciste na jajnicima javljaju se kod žena koje se nalaze u generativnom dobu. Ukoliko je dijagnozom utvrđeno njihovo postojanje, prvo se savetuje medicinsko praćenje u periodu od dva meseca jer one mogu da nestanu i same >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << od sebe. Međutim, ako do toga ne dođe u predviđenom roku, predlaže se dalje lečenje koje zavisi od toga koliko pacijentkinja ima godina, od izgleda ciste i simptoma koji se javljaju. Njih ne treba da poistovećujemo sa policističnim jajnicima jer su to dva potpuno odvojena stanja. Cista na jajniku predstavlja strukturu koja je ispunjena tečnošću i imajući u vidu da nestaje sama od sebe tokom nekoliko ciklusa, ne predstavlja problem kod začeća. Ukoliko cista ne reaguje na medikamentozni tretman, može se odstraniti punkcijom koja se ne smatra invazivnom hirurškom metodom lečenja. U okviru funkcionalnih cisti na jajnicima treba razlikovati folikularnu cistu koja nastaje kada folikul ne pukne tokom ovulacije, zatim lutealnu cistu čiji nastanak uzrokuje pucanje folikula, a treća vrsta je takozvana hemoragična cista koja se javlja kod jačeg krvarenja tokom pucanja folikula za vreme ovulacije. Osim funkcionalnih, postoje i nefunkcionalne ciste koje nastaju zbog endometrioze.

Piše: Mr Milica Janićijević,

spec. ginekologije i akušerstva,

SBG Jevremova sa porodilištem,

članica MediGroup  

DIJAGNOZA

Postoji više vrsta cisti na jajnicima i one su relativno česte. Njihovu pojavu može izazvati neku nelagodnost, ali ove strukture mogu se otkriti i na rutinskom pregledu, kada se dobro osećate i nemate nikakve simptome. Funkcionalne ciste nastaju usled dejstva hormona u toku menstrualnog ciklusa. Kada se dijagnostikuje, prvo se određeno vreme prvo prati kako bi se videlo da li će spontano nestati. Ukoliko se to ne dogodi, može se pokušati sa kontraceptivnim pilulama. Ovi lekovi koriste se prvenstveno zbog toga što sprečavaju ovulaciju. Žene u premenarhiji i u postmenopauzi ne bi trebalo da imaju funkcionalne ciste. Ukoliko se one ipak pojave, potrebno je da se urade dodatna ispitivanja kako bi se isključilo postojanje malignih promena. Kao što je već rečeno, funkcionalne ciste mogu nastati pod dejstvom hormona u toku menstrualnog ciklusa i one su po svojoj strukturi benigne. Folikularna cista nastaje tako što folikul, u kome se potencijalno nalazila zrela jajna ćelija, nije pukao u ovulaciji već je porastao i pretvorio se u cistu. Kada dođe do njenog pucanja, javlja se iznenadan i jak bol koji nestaje posle nekoliko dana.  Lutealna cista uglavnom nastaje posle ovulacije i prolazi posle jednog do dva ciklusa.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Ciste su uglavnom tihe i ne uzrokuju nikakve simptome, ali ako se oni ipak pojave, manifestuju se u ovim oblicima:

* nepravilan menstrualni ciklus usled efekata hormona

* bol u maloj karlici ili donjem delu leđa koji može varirati od blagog, povremenog do izuzetno intenzivnog

* bol u toku odnosa

* osećaj nadutosti u predelu male karlice

* ako je cista velika, može se javiti pritisak na bešiku i creva

Ukoliko dođe do njenog uvrtanja ili pucanja, pojavljuje se izuzetno jak bol i u tom slučaju obavezan je odlazak lekaru.

Lečenje 

Ultrazvučnim pregledom lekar tačno može da utvrdi veličinu ciste i zaključi da li je ona ispunjena tečnošću ili čvrstim sadržajem. Pored toga, lekar može savetovati da se uradi i magnetna rezonanca male karlice ili analiza tumor markera. Ukoliko cista ne pravi probleme, najčešće se pod nadzorom lekara prati nekoliko ciklusa dok ne nestane. Međutim, ako pacijentkinja ima neredovne cikluse ili ukoliko su nivoi tumor markera povišeni, savetuje se njeno uklanjanje. Vrsta intervencije koja će se tom prilikom koristiti zavisi od njene veličine, položaja i vrednosti tumor markera. Ciste se najčešće mogu ukloniti punktiranjem uz pomoć ultrazvučne kontrole ili laparoskopijom ukoliko po izgledu nisu za punkciju.

Izvor: Story

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.