Izvor: Story, 28.Mar.2015, 21:57 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Čeri paradajz – ukusna dekoracija
Ovo popularno povrće može biti različitih boja i ukusa, ljudi ga gaje u saksijama, koristi se i kao ukras, a najpoznatije je kao dodatak jelima i salatama
Čeri paradajz zajednički je naziv za sve sorte i hibride ovog povrća koji daju male plodove. Veličine su kao krupna trešnja, pa otuda i potiče njihov naziv, s obzirom na to da na engleskom jeziku reč cherry znači trešnja. Neki ga nazivaju i koktel paradajz. Najčešće je crvene boje, ali može biti i narandžast, >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << žut ili bordo. Takođe, njegov ukus varira od kiselkastog do slatkastog. Pored toga što se njegovi sitni plodovi koriste u pripremanju jela, salata i za dekoraciju hrane, on služi i kao zanimljiv ukras u domu. Gaji se u saksijama i žardinjerama, kao i u povrtnjacima i plastenicima. Kombinovanjem s drugim povrćem, začinskim i lekovitim biljkama, moguće je napraviti neobičan vrt na terasi ili balkonu.
ZA LEPŠU KOŽU
Ova sorta paradajza može da se pojede u jednom zalogaju, što znači da na veoma brz i jednostavan način u naš organizam unosimo korisne supstance koje poseduje. Čeri paradajz doprinosi zdravlju i lepoti kože, pre svega zahvaljujući vitaminu C koji učestvuje u izgradnji kolagena, proteina neophodnog za formiranje vezivnog tkiva. Provitamin A i likopen doprinose zaštiti od sunčevog zračenja, a vitamini B-kompleksa hrane ćelije.
URBANO UZGAJANJE
Za razliku od krupnog paradajza, čeri odlično uspeva čak i onim ljubiteljima domaćih proizvoda koji nemaju vrt. Naime, ovi paradajščići niskog su rasta i mogu se uzgajati čak i u posudama ili teglama. Na terasu ili balkon iznosi se kada prođe opasnost od kasnih mrazeva, najčešće krajem aprila ili početkom maja. Prvih nekoliko dana stavlja se u senku i postepeno iznosi na sunce, a uveče unosi unutra. Posle nekoliko dana može se ostaviti napolju i preko noći. Oprašuje se posredstvom insekata, ali ako se nalazi na višim spratovima, potrebno je da se u vreme cvetanja nekoliko puta dnevno pređe blago rukom preko biljaka ili se protrese da bi polen prešao na tučak.
TRIKOVI
Kada želite da ga iskoristite za dekoraciju, čeri paradajz je pravo osveženje na trpezi. Iako ste navikli da ga služite celog, sledeći put pokušajte da ukrasite jelo ili pripremite salatu s kolutićima. Da biste ih lakše dobili, a da ne zgnječite paradajz, poslužite se sledećim trikom. Nekoliko komada stavite na jednu plastičnu tacnu a drugom ih pritisnite odozgo. Presecite ih lagano nožem napola i dobićete precizne kolutiće.
Francuska glumica Berenis Marlo ljubitelj je svežih salata, koje su nezaobilazne u njenoj svakodnevnoj ishrani. Sastavni deo takvih njenih obroka jeste paradajz, koji lepa Bondova devojka mnogo jede zbog toga što doprinosi kvalitetnijem izgledu kože.
Recept:
Standard sendvič
Sastojci:
lepinja
Dobro jutro margarin
sir gauda
praška šunka
čeri paradajz
zelena sata
Broj osoba: 1
Cena: 260 dinara
Vreme pripreme: 7 minuta
Način pripreme: Lepinju zagrejte tri minuta, a onda je isecite po polovini, premažite margarinom, stavite tanku krišku gaude i list praške šunke. Preko toga dodajte zelenu salatu i čeri paradajz pa zatvorite lepinju.
Piše: Stefan Tošović
Čeri paradajz – ukusna dekoracija
Izvor: Story, 28.Mar.2015
Ovo popularno povrće može biti različitih boja i ukusa, ljudi ga gaje u saksijama, koristi se i kao ukras, a najpoznatije je kao dodatak jelima i salatama..foto: Profimedia, Shutterstock..Čeri paradajz zajednički je naziv za sve sorte i hibride ovog povrća koji daju male plodove. Veličine su kao...