Bljak!

Izvor: Mondo, 04.Maj.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bljak!

Pre nego što sledeći put poljubite muškarca koji ima bradu, do-bro razmislite...

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Ako je verovati mikrobiolozima, muška brada može biti prljavija od toaleta jer je idealno stanište za različite vrste bakterija.

Mikrobiolozi iz "Kvest dijagnostik" laboratorije u Novom Meksiku sproveli su testiranje uzoraka prikupljenih sa brada dobrovoljaca. Uglavnom su pronašli očekivane (bezazlene) bakterije, ali bilo je uzoraka koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su sadržali i fekalne bakterije, i to u meri u kojoj bi se one očekivale u uzorcima uzetim iz ve-ce šolje, prenosi "Miror".

"Malo toga može da nas iznenadi, ali ovo je bio šok", kaže jedan od mikrobiologa koji su testirali uzorke, objašnjavajući da je stepen kontaminiranost najprljavijih uzoraka bio toliki da bi, kad bi se te bakterije našle u, recimo, vodovodnim cevima bilo potrebno njihovo isključivanje sa mreže zbog dezinfekcije.

Kad ovo imate u vidu, pogonofobija (fobija od brade, koja može da izazove, kao i većina fobija, ozbiljan napad panike praćen mučninom, prekomernim znojenjem i otežanim disanjem) dobija sasvim novi smisao... Jer, neke brade očigledno stvarno jesu razlog za stah.

Dakle, ako puštate bradu, jedini način da ona ostane čista (a vi civilizovani) je da redovno i temeljno perete ruke (naročito posle upotrebe toaleta) i da se jednako temeljno umivate. I, da, dobro bi bilo da se oduprete porivu da svaki čas dodirujete bradu ili brkove.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.