Anita Ekberg: Sunovrat je prethodio smrti

Izvor: Story, 01.Feb.2015, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anita Ekberg: Sunovrat je prethodio smrti

Pola decenije teškog života, holivudska diva švedskog porekla Anita Ekberg okončala je svoj život u bolničkoj postelji nadomak Rima, u kom je našla utočište pred kraj karijere

Foto: Profimedia

Slavna glumica švedskog porekla Anita Ekberg, koja je popularnost stekla ulogom Silvije u kultnom filmu Federika Felinija Sladak život, preminula je proteklog vikenda u bolnici u mestu Roka di Papa, u okolini Rima, u osamdeset trećoj godini. Scena u kome ona hoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << kroz rimsku Fontanu di Trevi u haljini bez bretela smatra se jednom od najupečatljivijih u istoriji svetske kinematografije. Karijeru je započela kao model, ali postala je poznata širom sveta tek kada je zakoračila u glumačke vode. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka bila je među najpoželjnijim ženama i važila je za seks-simbol.

Rođena je 1931. godine u Malmeu u Švedskoj kao šesto od osmoro dece. U svojim tinejdžerskim godinama radila je kao manekenka, a 1950. učestvovala je na izboru za mis Malmea, a zatim i za mis Švedske i pobedila. Posle tog trijumfa zaputila se u SAD kako bi se domogla i laskave titule mis sveta, ali to joj nije pošlo za rukom. Uprkos tome što nije govorila engleski, očarala je čelnike studija Universal pictures, s kojima je odmah potpisala ugovor.

Pohađala je časove drame, dikcije, plesa, jahanja i mačevanja. Ipak, pre svoje prve uloge dospela je na naslovne strane tabloida koji su je povezivali sa Frenkom Sinatrom, Tajronom Pauerom, Rodom Tejlorom, Džerijem Luisom, Marčelom Mastrojanijem, Erolom Flinom, Gerijem Kuperom i drugim slavnim muškarcima. Još sredinom prošlog veka procenila je moć medija i zato je svesrdno sarađivala s njima.

Veoma veliku pometnju izazvao je jedan od čelnika magazina kad je priznao kako je scena za sliku na kojoj Aniti puca haljina i otkriva grudi bila dogovorena sa fotografom. Bilo kako bilo, ona je važila za pinap ikonu. Pored talenta koji je posedovala, konstantna prisutnost u medijima i zvezdani status koji je imala pomogli su joj da Paramount na audiciji odabere baš nju za ulogu u filmu Rat i mir, snimanom u Rimu 1956, u kojem je igrala sa Odri Hepbern. Osim Slatkog života najznačajnije role ostvarila je u filmovima Woman Times Seven, Way… Way Out, The Alphabet Murders, Nel segno di Roma, Paris Holiday, Hollywood or Bust i drugim. Prvi put se udala 1956. za britanskog glumca Entonija Stila, ali razveli su se posle nepune tri godine braka.

Ponovo je stala na ludi kamen 1963. sa glumcem Rikom van Nuterom, a ova zajednica potrajala je sve do 1975. godine. Nikada se nije ostvarila kao majka, a na pitanja o potomstvu davala je različite odgovore u intervjuima. Nije bila bliska ni sa svojom rodbinom, a otkako je sredinom pedesetih napustila Švedsku, skoro da je nije više posećivala. Poslednjih godina živela je u Italiji a uprkos poodmaklim godinama bila je veoma aktivna.

Kada je 2009. hospitalizovana zbog loma butne kosti nakon pada u svojoj kući, otkriveno je da ima finansijskih problema. Dok je ležala u bolnici, njen dom izgoreo je većim delom u požaru, a ono malo preostalih stvari pljačkaši su kasnije razvukli. Ipak, nakon oporavka vratila se uobičajenom životu. Dugi niz teških godina ove filmske dive okončan je 11. januara, kada je izdahnula posle nekoliko dana provedenih u bolnici. Njena smrt potresla je ljubitelje sedme umetnosti, a ona će ostati upamćena kao jedna od najlepših žena svih vremena.

Piše: Moni Marković

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.