​Amerikana: Story i Laguna poklanjaju knjugu Čimamande Ngozije Adičije

Izvor: Story, 30.Sep.2014, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

​Amerikana: Story i Laguna poklanjaju knjugu Čimamande Ngozije Adičije

Od dobitnice nagrade Orindž i nagrade Nacionalnog udruženja književnih kritičara za najbolji roman.

Jedan od deset najboljih romana 2013. godine po New York Timesu.

Ifemelu i Obinze, tinejdžeri iz srednje škole u Lagosu, su zaljubljeni. Njihova Nigerija je pod režimom vojne diktature i svi koji to mogu napuštaju zemlju. Lepa i samouverena Ifemelu odlazi u Ameriku na studije. Obinze – tihi, produhovljeni profesorski sin – nada se da će joj se pridružiti .
>> Pročitaj celu vest na sajtu Story << />
Godinama kasnije, nakon brojnih životnih poraza i trijumfa, raskinutih veza i prijateljstva, Ifemelu je postigla uspeh kao pisac uticajnog bloga o rasnim problemima u Americi.

Pošto posle jedanaestog septembra Amerika nije htela da primi Obinzea, on se bio upustio u opasan, ilegalan život u Londonu, da bi konačno stekao položaj bogatog čoveka u novoj, demokratskoj Nigeriji.

Međutim, kada se Ifemelu bude vratila u Nigeriju, ponovo će se rasplamsati strast između nje i Obinzea i zajednička ljubav prema domovini – što će ih dovesti do najtežih odluka u životu.

Smela, opčinjavajuća, istovremeno crnohumorna i nežna, Amerikana je raskošna priča koja se prostire na tri kontinenta i prati brojne likove u današnjem svetu globalizacije. Ovo je do sada najsnažniji i najbolji roman Čimamande Ngozi Adiči.

- Čimamanda Ngozi Adiči poseduje izuzetan dar da nas odvede na prethodno neistražene teritorije. Ona piše o onome o čemu drugi ćute. Po tome ni Amerikana nije izuzetak. Ovo nije samo obična priča koja se odvija na tri različita kontinenta, već i pronicljivo preispitivanje rase, identiteta i pripadnosti Afrikanaca i Amerikanaca globalnim predelima. Ako se Džojs branio ćutanjem, egzilom i domišljatošću, Adičijeva to čini instinktom, slutnjom, gubitkom i čežnjom. A dovoljno je hrabra da dopusti priči da se razvija posebnom, neposrednom jednostavnošću koja nikad ne gubi intelektualnu oštrinu - Kolum Meken, autor romana Igrač, Zoli i Vrti se, veliki svete.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mejla redakcija@story.rs

Dobitnik će biti obavešten mejlom, a poklon se može preuzeti u Vlajkovićevoj 8.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.