Izvor: Politika, 27.Feb.2015, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amazonka među brodograditeljima

Arhitekta Svetlana Mojić, bivša reprezentativka u jedrenju, jedna je od malobrojnih žena među dizajnerima jahti i brodova

Novosađanka Svetlana Mojić, vlasnica studija za dizajn brodova i arhitekturu, višestruki je dobitnik nagrada u tek nešto više od decenije dugoj karijeri. Na pitanje odakle u jednom tako zahtevnom poslu, gde su velikani kao Van de Štat ili Lars Larson postigli svetsku slavu, odgovara da su svi oni morali nekako da počnu. Do profesije dizajnera brodova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stigla je potpuno logično, jer je niz godina sa sestrom bila dvojac reprezentacije u jedrenju u više različitih klasa.  

„Ljubav prema jedrenju, životu na vodi, nautici, stekla sam u Novom Sadu, na Dunavu, na jezeru Palić, na jednom od najlepših dunavskih revira za jedrenje kod Golupca, ali i u Boki, na Jadranu”, započela je razgovor za naš list mlada dizajnerka.

Iako je studirala arhitekturu, počela je da se bavi dizajnom enterijera jahti.

„Tokom studija išla sam na doškolovavanje na univerzitet u Geteborgu, kod najvećeg živog teoretičara dizajna brodova Larsa Larsona, tvorca ’biblije’ svih svetskih graditelja i projektanata jedrilica i brodova, autora kultne knjige ’Jaht dizajn’, po kojoj uče studenti dizajna jahti na fakultetima širom sveta, i to mi je odredilo put”, napominje Svetlana Mojić.

Za vreme specijalizacije dizajna jahti u Veneciji, na Institutu „Evropa dizajn”, dobila je jedinu stipendiju na međunarodnom konkursu za mlade stručnjake. Njen futuristički projekat motorne jahte od 40 metara, sa pogonom na alternativnu energiju, solarnim panelima i „pametnim staklom” koji daje različite vizije unutrašnjeg prostora, osvojio je nagradu. Maštovite i inovativne radove brzo su zapazili svetski stručnjaci, pa su usledile nagrade i poslovi. Sada je 90 odsto njenih klijenata i naručilaca iz inostranstva.

„Prvi posao mi je bio za studio iz Trsta koji se bavi projektovanjem velikih prekookeanskih kruzera i samo povremeno malih jahti i jedrilica”, seća se Svetlana.

Prošle godine njen studio je osvojio pet nagrada. Ona izdvaja onu u Londonu, za najbolji enterijer privatnog aviona, kao i „Milenijum jaht dizajn avord” u Italiji, što predstavlja najprestižniju svetsku nagradu za mlade dizajnere jahti. Priznanje u Italiji dobila je za projekat plovećeg hotela sa katamaranima, kao odvojenim jedinicama. Svako svoju sobu može da odvoji od celine hotela, otplovi i uživa na nekom delu jezera, reke ili mora po svom izboru.

I. Dekanj

objavljeno: 28.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.