Alkohol i meso za bolju plodnost muškaraca?!

Izvor: Mondo, 20.Okt.2014, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkohol i meso za bolju plodnost muškaraca?!

Previše alkohola može negativno da utiče na "performanse" muškaraca u krevetu, ali čašica akohola tu i tamo, dobra je za plodnost i seksualnu funkciju muškaraca, tvrde naučnici.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Suprotno tome, konzumiranje kafe i bilo kakvih napitaka sa kofeinom oštećuje spermu, pokazalo je istraživanje.

Takođe, istraživanja pokazuju da se konzumiranjem mesa povećava gustina sperme, dok vegetarijanski ili veganski način ishrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << deluju upravo suprotno.

U studiji koju je sprovelo Američko društvo za reproduktivnu medicinu u Honoluluu, Havai, otkrilo je da različiti životni stilovi itekako utiču na plodnost muškaraca.

Naučnici su ispitivali 753 muškaraca prosečne starosti 35 godina, o tome koliko piju, puše, ali i u vezi sa njihovim seksualnim zdravljem i zadovoljstvom seksualnim životom.

Gotovo tri četvrtine (oko 73 odsto) ispitanika konzumiraju alkohol, a samo 16 odsto njih su pušači. Rezultati su pokazali da oni koji povremeno piju alkohol, ređe imaju problema sa seksualnom disfunkcijom ili reproduktivnim zdravljem.

Poređenja radi, 8,4 odsto pušača povremeno ima erektilnu disfunkciju i češće su nezadovoljni seksualnim životom nego muškarci koji ne puše.

Međutim, nemaju sva pića pozitivne efekte na reproduktivno zdravlje. Analiza podataka pokazuje da ukoliko muškarac konzumira više od 265 miligrama kofeina dnevno, odnosno 2,5 decilitara kofeinskih napitaka, šanse začeća se dvostruko umanjuju, u odnosu na muškarce koji unose 88 miligrama kofeina dnevno.

Osim toga, ova studija je pokazala i da je sperma muškaraca koji ne jedu meso, znatno manje pokretljivosti i koncentracije. Poređenja radi, u proseku sperma vegetarijanaca ima koncentraciju od 51 milion po mililitru, dok je kod muškaraca koji jedu meso 70 miliona po mililitru.

Naučnici naglašavaju da ništa od ovoga ne dovodi do neplodnosti muškaraca, ali umanjuje šanse da dođe do začeća.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.