Akademku Ljubomiru Simoviću uručena književna Podrum Radovanović

Izvor: Story, 29.Okt.2014, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akademku Ljubomiru Simoviću uručena književna Podrum Radovanović

Jedinstvena nagrada uručena je pesniku, dramatičaru i esejisti, a postaće tradicionalna i uručivaće se svake godine.

Ljuba Simović i vinarija Radovanović, foto: Jelena Vučetić

U Krnjevu 24. oktobra svečano je uručena Književna nagrada za životno delo Podrum Radovanović pesniku, dramatičaru i esejisti Ljubomiru Simoviću. Diplomu i barik najkvalitetnijeg vina kaberne dobitniku je uručio vlasnik vinarije Miodrag Radovanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu Story <<

Ova jedinstvena nagrada u vrednosti od 3.000 evra pretočena u 225 litara najkvalitetnijeg vina postaće tradicionalna i dodeljivaće se svake godine. Pločica sa imenom dobitnika, koja je istaknuta na bariku, biće prva u nizu na počasnom zidu vinarije, u znak sećanja na književnike koji su nemerljivo doprineli srpskoj kulturi.

Spoj vina i poezije star je dve i po hiljade godina i sada je ona spojena i u vidu jedne nagrade, istakao je Aleksandar Gatalica, predsednik žirija. U odluci žirija kojeg su pored Aleksandra Gatalice činili profesor Žarko Trebješanin i Milan R. Simić, stoji da je da je ime Ljubomira Simovića već postalo sinonim za jednog od najznačajnijih srpskih liričara, te da se dobitnik može smatrati klasikom srpske književnosti sa zaokruženim i nezaobilaznim opusom, koji u svojim pesmama na jedinstven način zbraja sveukupna stvaralačka iskustva.

Zaključeno je da je poezija dobitnika spojila u sebi vrhunski artizam savremene poezije sa istorijskom ironijom i specifičnim narodnim humorom, što je ovog pesnika duboko ukorenilo u svest mnogih čitalaca kao pravog narodnog tribuna koji je uspeo da pronikne u sudbinu naroda. Takođe, donosioci odluke su konstatovali da je prvi dobitnik nagrade Podrum Radovanović u više navrata potvrdio visok nivo poznavanja vina, i svojim trezvenim stavovima unapredio i ovu oblast u Srbiji.

Prema oceni žirija, izborom Ljubomira Simovića za prvog lauerata ove književne nagrade je nagrađen dobitnik, ali je istovremeno i dobitnik nagradio nagradu. Zahvaljujući se na nagradi, akademik Simović je priznao da je nagrada u njemu probudila mnoštvo ličnih uspomena i asocijacija na stihove o vinu. Prisetio se svog vinskog hodočašća Burgonjom iz daleke 1970. kada je obilazio podrume i muzeje sa nedavno preminulim pesnikom Miodragom Pavlovićem.

- Ne mogu a da se ne setim i Helderinove pesme (Hleb i vino) i stihova hleb je zemlje plod, a svetlošću blagosloven, a od Boga gromovnika ishodi radost vina. Meni je od nekog Boga, Ozirisa ili Dionisa ta radost stigla od Podruma Radovanović. Zahvaljujem se i Bogovima i njihovim posrednicima na toj radosti. Preostaje mi da je podelim sa svojim prijateljima, živim i mrtvim – opisao je prvi nosilac nagrade svoja osećanja.

Posle otkrivanja dobitničkog barika sa pločicom na kojoj je ugravirano ime ovogodišnjeg pobednika, usledilo je simbolično obrezivanje jednog grozda od strane dobitnika.

Podsetimo, Podrum Radovanović odlučio je da pokrene Književnu nagradu Podrum Radovanović koja će se dodelјivati godišnje i uručivati piscu koji je još za života postao nesumnjivi klasik, ali i osoba koja poštuje i unapređuje vinsku kulturu.

Vrednost nagrade Podrum Radovanović nije samo u tome što će svake godine povlastiti jednog velikog srpskog pisca počašću koja mu se dodelјuje za životno delo, već i u njenom nesvakidašnjem novčanom delu. Vrednost Književne nagrade Podrum Radovanović je 3.000 evra, a dobitniku se uručuje u obliku jednog barika od 225 litara najkvalitetnijeg vina Radovanović.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.