ALARMANTNO: Svako treće dete nam je gojazno!

Izvor: Mondo, 21.Apr.2017, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARMANTNO: Svako treće dete nam je gojazno!

Svako treće dete u Srbiji je gojazno, svako drugo ne jede voće, a ove užasne brojke samo rastu!

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Prema poslednjim statistikama, u našoj zemlji je u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60 odsto. Ovi podaci su posebno alarmantni kod dece školskog uzrasta.

Svako treće dete je gojazno, a prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", taj procenat se iz godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u godinu povećava.

"Nažalost, 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike", kaže Zorica Jovanovski, načelnica Centra za higijenu, hranu i ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koja je istakla da je za šest godina moguće zaustaviti negativne trendove.

U porastu je i broj roditelja koji dovode decu kod nutricionista, u želji da dobiju prave savete u vezi sa njihovom ishranom.

"Greška roditelja je što nisu dosledni principima, oni potežu za praktičnijim rešenjima, daju deci slatkiš između obroka ne birajući vreme i tada nastaje veliki problem. Kad dete oseti slast, uslovno rečeno nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku", kaže Ana Todorović, specijalista nutricionista dijetetičar.

Olimpijski šampion Vanja Grbić istakao je da sport može da bude igračka u službi zdravlja, ali da zdravlje ne sme da bude igračka u službi sporta.

"Moramo da budemo svesni da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece obolele od dijabetesa. Suština je da nemamo kulturu ishrane, ali ni redovne fizičke aktivnosti," upozorio je naš poznati sportista.

Škola, kao vaspitno obrazovna ustanova, trebalo bi, i mora, prema rečima Snežane Knežević, direktorke Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", da razvija deci svest o zdravoj ishrani.

"Moramo svi zajedno da radimo sa našom decom, kroz programe i različite aktivnosti, da dobijemo kompetentno mlado biće koje je, između ostalog, edukovano o važnosti zdrave ishrane, ali i odgovorno prema svom zdravlju kad odraste", istakla je direktorka.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.