5 važnih razloga zašto treba da jedemo slatkiše

Izvor: Story, 31.Jul.2015, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 važnih razloga zašto treba da jedemo slatkiše

Suprotno opštem verovanju, deserti su itekako dobri za naše zdravlje i ne bi trebalo da ih se odričemo.

foto: Shutterstock

1. Čine vas srećnima

Poznat vam je onaj osećaj kada pojedete krišku omiljenog kolača i odmah se osećate bolje? To se događa zato što namirnice s većim udelom ugljenih hidrata pomažu mozgu i telu da proizvode razne hormone i materije koje izazivaju osećaj sreće.

2. Olakšavaju dijetu

Želja >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << za slatkim jedan je od najvećih uzroka prekršaja koje radimo na dijetama. Potpuni prekid konzumacije slatkog zbog želje za mršavljenjem dugoročno vam neće pomoći.

Naime, istraživanja su pokazala da ljudi koji se zdravo hrane, ali ne izbacuju iz ishrane bogate deserte imaju bolji uspjeh kod mršavljenja jer se njihovo telo oseća zadovoljno. Zbog toga nemojte da izbacujete slatko iz svog jelovnika.

3. Umanjuju negativne efekte dijete

Naglo izbacivanje ugljenih hidrata i šećera iz ishrane uzrokuje manjak glukoze potrebne za stvaranje energije. Zbog toga se možete osećati umorno tokom dijete, a kako biste to izbjegli posegnite za desertom.

4. Preko njih možete unositi više voća u organizam

Voće je neophodno za naše zdravlje, ali nismo svesni da ga često ne jedemo dovoljno. Zbog toga je njihovo ubacivanje u deserte odlična ideja. Omiljeni sladoled nadopunite borovnicama ili malinama, ispecite biskvit s breskvama, banane prelijte čokoladom.

5. Sadrže važne nutrijente

Većina dijeta koje zabranjuju konzumaciju ugljenih hidrata ne uzimaju u obzir da su oni jedan od esencijalnih nutrijenata. Deserti možda nisu najzdraviji oblik ugljenih hidrata, ali uz kontrolisanu količinu i mogu postati njihov izvor.

Izvor: zadovoljna.hr

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.