5 stvari koje niste znali o steviji

Izvor: 24sata, 24.Okt.2014, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 stvari koje niste znali o steviji

Mnogi vole da piju slatke napitke, ali bi u isto vreme da unesu manje kalorija. Zato koriste zaslađivače koji im to omogućavaju. Stevija je zbog toga najpopularnija među proizvodima ove vrste. Između ostalog i zbog toga što ne sadrži kalorije.

Stevija je skoro potpuno prirodnog porekla. Ona se dobija koncentrisanjem od biljke stevije koja sadrži slatka jedinjenja, stevioide. Slađa je od šećera 200 do 300 puta, a njena kalorijska vrednost jedanka je nuli. Stevija do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << nije pokazala negativna svojstva, tako da je potpuno bezbedna za zdravlje - objašnjava Jagoda Jorga, specijalista za ishranu i dijaterapeut na Medicinskom fakultetu u Beogradu, prenosi portal Žena.rs

Ovih pet stvari niste znali o steviji.

1) STEVIJA JE ZAPRAVO BILJKA

Stevija se dobija iz biljke koja se naziva Stevia rebaudiana i koja se uzgaja prirodnim putem u Brazilu i Paragvaju, gde se hiljadama godina koristila za zaslađivanje hrane, lečenje opekotina i probleme sa stomakom. Sladak ukus ovog proizvoda potiče od glikozida, koji se dobijaju iz listova ove biljke.

2) STEVIJA NIJE UVEK "POTPUNO PRIRODNA"

Da, stevija se proizvodi od biljke, ali kako bi mogla da traje dugo na policama u marketima, mnoge kompanije joj dodaju određene sastojke. Neka pakovanja sadrže šećerni alkohol i "prirodne ukuse", kao i ekstrakt ove biljke.

3) STEVIJA JE MNOGO SLAĐA OD ŠEĆERA

Bez obzira na to što ne sadrži kalorije, određena količina ekstrakta ove biljke je 200 puta slađa od iste količine šećera.

4) STEVIJA MOŽE DA ZAMENI ŠEĆER I U KUVANJU

Svoje torte, kolače i koktele možete da zasladite i stevijom. Ali pošto je mnogo slađa od šećera, treba da stavljate dosta manje stevije nego šećera. Koliko ćete stevije stavljati u svoju hranu zavisi od proizvođača.

5) NEMA KALORIJA, ALI NE ZNAČI DA ĆETE SMRŠATI AKO JE KORISTITE UMESTO ŠEĆERA

Možda vam stevija zvuči kao čudotvorni rastvor koji pomaže u mršavljenju, ali još ne postoje dokazi da je ona nekome pomogla da smrša. Čak su oni koji piju dijetalna gazirana pića gojazniji. Mnoge studije su pokazale da veštački zaslađivači povećavaju šansu za gojaznost i dijabetes. Ali što se tiče stevije, još nisu utvrđena njena negativna i pozitivna dejstva na zdravlje.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.