Za zločine odgovorna paravojska

Izvor: B92, 04.Maj.2015, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za zločine odgovorna paravojska"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svedok Draško Vujić rekao je da su za zločine nad Muslimanima i Hrvatima 1992. u Prijedoru bile odgovorne paravojne formacije.

On je naveo da su osim paravojnih formacije za zločine bile odgovorne i srpske civilne vlasti, odnosno policija.

Vujić, koji je tada bio komandant jednog od bataljona Vojske Republike Srpske, izjavio je da VRS nije imala nikakve veze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa logorima za nesrpsko stanovnistvo Omarska i Keraterm, tvrdeći, istovremeno, da su se Muslimani sami, dobrovoljno, sklanjali u "prihvatni centar" u Trnopolju.

Prema optužnici koja generala Mladića, koji je u to vreme bio komandant VRS, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od opština u kojoj je taj progon imao razmere genocida, a u tri logora počinjeni su teški zlocini nad hiljadama pritvorenih.

Vujić je, tokom današnjeg iskaza, tvrdio da, u to vreme, on za većinu zločina nije ni znao, nakon stso ga je tužilac Amir Zec suočio sa podacima o tim masovnim zlodelima.

Svedok je izjavio da su razne srpske paravojne formacije "pravile velike probleme i Srbima i Muslimanima" u prijedorskom kraju.

Kazao je da je Zeljko Ražnatović-Arkan, kao vođa Srpske dobrovoljačke garde, bio u bliskoj vezi sa načelnikom prijedorske policije Simom Drljačom, ali da ne zna ko je Ražnatovića pozvao u Prijedor.

"Ne znam od koga su dobijali zadatke, ali od vojske nisu", rekao je Vujić, osvrćući se na boravak Ražnatovića u Prijedoru u jesen 1995.

Mladicehva odbrana u dokaze je uvrstila dokument VRS iz tog vremena u kojem se Ražnatovićeva jedinica proglašava paravojnom formacijom, budući da se nije uključila u sastav vojske, niti se potčinila njenoj komandi.

Svedočenje u odbranu generala Mladića danas je započeo i Nedeljko Trkulja, koji je od decembra 1993. bio načelnik roda oklopno-motorizovanih jedinica u Glavnom štabu VRS.

Pukovnik Trkulja izjavio je da je general Mladić u GS VRS u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska "provodio relativno malo vremena", zato sto je bio na terenu, i da je, u njegovom odsustvu, naređenja mogao izdavati "isključivo" načelnik GS general Manojlo Milovanovic.

Trkulja je posvedočio da ne samo da nije učestvovao u planiranju operacije Krivaja 95, odnosno ofanzive na Srebrenicu u julu 1995, nego da nije imao "nikakvo saznanje" o njoj.

"Ni naziv nisam znao, prvi put sam ga cuo 2007. godine u ovoj sudnici", kazao je Trkulja, koji ce svedočenje nastaviti sutra.

General Mladić optužen je i za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, kao i za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svedok sugerisao da su zločine činile paravojske

Izvor: Akter, 04.Maj.2015

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, svedok odbrane Draško Vujić sugerisao je danas da su za zločine nad Muslimanima i Hrvatima 1992. u Prijedoru bile odgovorne paravojne formacije, ali i srpske civilne vlasti, odnosno policija..Vujić, koji je tada bio komandant jednog od bataljona Vojske Republike...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.