Svjedok: Armija BiH granatirala Sarajevo

Izvor: Cafe.ba, 02.Sep.2014, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjedok: Armija BiH granatirala Sarajevo

Pukovnik Vojske Republike Srpske /VRS/ Milenko Inđić rekao je na suđenju generalu Ratku Mladiću da je Armija BiH sama granatirala Sarajevo, a da je potom za to optužila srpske snage.

Inđić, koji je bio oficir za vezu Vojske Republike Srpske /VRS/ sa Unprofora, izjavio je da su artiljerijski radari "plavih šljemova" jednom prilikom utvrdili da su sa muslimanskih položaja bile ispaljene granate koje su pale kod sarajevskog Higijenskog zavoda.

Svjedok je >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << naveo da je komandant "plavih šljemova", britanski general Majkl Rouz zbog toga tada oštro protestovao kod premijera tadašnje BiH Harisa Silajdžića, dodajući da se to desilo 1993, uoči odlaska Alije Izetbegovića u SAD.

Inđić je istakao da je u Sarajevu bilo 200 komandnih mjesta takozvane Armije BiH i da je ogromna većina bila u civilnim objektima.

"Konkretno, ja lično sam u avgustu 1992. godine, znači, rat je, išao da popijem kafu sa komandantom takozvane Armije BiH Seferom Halilovićem u njegovoj komandi. Tako da lično znam da se njegova komanda nalazila u podrumu civilnog objekta Skupštine grada Centar", rekao je svjedok.

Zarobljavanje pripadnika Unprofora u proljeće 1995. po naređenju Glavnog štaba VRS-a, Inđić je obrazložio time što su međunarodne snage izašle iz mandata tako što je NATO bombardovao objekte i položaje VRS-a.

Za podatke Unprofora o broju granata koje su svakodnevno padale na Sarajevo, rekao je da su netačni, da su bili iz muslimanskih izvora i upotrebljavani za medijsku manipulaciju.

Svjedok je potvrdio i da je veliki broj protesta Unprofora zbog toga prenio komandama VRS-a, uključujući i Glavni štab i Mladića.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Inđić je tvrdio da od Mladića "nikada nije dobio usmena uputstva kako da odgovori na proteste Unprofora", već je to dobijao napisano, iz Generalštaba.

Inđić koji je učestvovao u pregovorima zaraćenih strana, opisujući svoju ulogu kao "tehničku", tvrdio je da su vlasti u Sarajevu uvijek kršile dogovore o primirju.

Suđenje Mladiću biće sutra nastavljeno.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.