Suđenje Mladiću: Odobreno ponovno otvaranje dokaznog postupka optužbe

Izvor: Blic, 23.Okt.2014, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Mladiću: Odobreno ponovno otvaranje dokaznog postupka optužbe

Pretresno veće na suđenju haškom optuženiku Ratku Mladiću, odobrilo je danas zahtev tužilaštva da ponovo otvori dokazni postupak optužbe kako bi predstavilo dokaze o masovnoj grobnici Tomašica, u opštini Prijedor u BiH, saopštio je Tribunal.

Na osnovu ove odluke, tužilaštvo će moći da uvrsti dokaze o činjenicama šest veštaka i sedam svedoka, kao i dodatnu dokaznu dokumentaciju. Vreme ponovnog otvaranja dokaznog postupka, u dogledno vreme će odrediti Pretresno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veće, dodaje se u saopštenju.

Veće je odluku donelo zaključivši da tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da ranije iznese dokaze u vezi s Tomašicom, jer je grobnica otkrivena u septembru 2013. kada je izvođenje dokaza već bilo u toku i uzevši u obzir vreme potrebno za analizu grobnice, prikupljanje izjava svedoka i sastavljanje izveštaja veštaka.

Sudije su takođe utvrdile da su novi dokazi relevantni za ovaj predmet i da imaju dokaznu vrednost i uvaživši tvdnju tužilaštva da "taj materijal daje jasniju sliku organizovanosti i masovnosti ubistava počinjenih u Prijedoru, kao i ulogu Vojske Republike Srpske u njima.

Iako je priznalo da će ponovno otvaranje produžiti suđenje, Veće je dodalo da to neće dovesti do neopravdanog odlaganja.

Sudije su uzele u obzir da je zahtev tužilaštva dostavljen u ranoj fazi izvođenja dokaza odbrane i da će odbrana "imati dovoljno prilike da u okviru svog dokaznog postupka predoči eventualne dokaze kao odgovor na materijal".

Tužilaštvo je Pretresnom veću podnelo zahtev za ponovno otvaranje svog dokaznog postupka 26. avgusta 2014. i zatražilo da predoči dokaze kojima prethodno nije imalo pristup, u vezi s nedavno otkrivenom masovnom grobnicom u Tomašici.

Odbrana je svoj odgovor na zahtev tužilaštva podnela 9. septembra 2014. tvrdeći, između ostalog, da bi ponovno otvaranje dokaznog postupka u ovoj fazi nanelo štetu izvođenju dokaza odbrane i da bi prekid suđenja bio neizbežan, jer je odbrana usred izvođenja svojih dokaza.

Ratko Mladić zatražio je 11. septembra da se odbaci zahtev tužilaštva da ponovo otvori dokazni postupak jer bi to, kako je naveo, nanelo štetu njegovoj odbrani u ovoj fazi suđenja, ali je prihvatio značaj otkrića masovne grobnica Tomašica.

"Otkriće i identifikacija tela osoba poginulih tokom rata u Bosni ima značajnu ulogu u procesu tugovanja i isceljenja porodica i zajednice", naveo je Mladić u zahtevu.

Ipak, on je tražio da se zahtev tužilaštva odbije jer bi u trenutnoj fazi suđenja, ponovno otvaranje dokaznog postupka tužilaštva "nanelo štetu odbrani".

"Odlaganje uzrokovano ponovnim otvaranjem bilo bi neopravdano dugo i mnogo duže nego što to iznosi optužba", istakao je Mladić.

Prekid u sudskom postupku bi takođe bio neizbežan ako bi dokazni postupak optužbe bio ponovo otvoren, a takvo odlaganje bi bilo nepodesno sada kada je odbrana usled svog dokaznog postupka, naveo je on.

Odlaganje bi, takođe, bilo mnogo duže od onog predloženog u predmetu Radovana Karadžića kada je zahtev za ponovnim otvaranjem dokaznog postupka odbijen. Odbijanje sličnog zahteva u Karadžićevom slučaju pruža dodatne razloge da se i u ovom predmetu odbaci zahtev tužilaštva, naveo je Mladić.

Takođe, treba uzeti u obzir činjenicu da tužilaštvo nije podnelo zahtev za ponovnim otvaranjem svog dokaznog postupka početkom 2014, kako je najavilo u novembru 2013. već je to učinjeno tek krajem avgusta, stoji u zahtevu.

Optužnica

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), optužen je za genocid i brojne druge zločine počinjene nad bosanskim muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do kraja 1995. godine.

Prvobitna optužnica protiv Ratka Mladića podignuta je 25. jula 1995. Pošto je u bekstvu proveo skoro šesnaest godina, uhapšen je 26. maja 2011. i prebačen u Međunarodni sud 31. maja 2011. Suđenje je počelo 16. maja 2012.

Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 141 osobe su okončani.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.