Srebrenica medijska zavesa iza koje se prikrivalo etničko čišćenje Srba

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2015, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srebrenica medijska zavesa iza koje se prikrivalo etničko čišćenje Srba

26.11.2015. - Odgovornost za Srebrenicu snose strane obaveštajne službe

Vojni veštak odbrane generala Ratka Mladića Mitar Kovač tvrdio je u procesu protiv generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom da vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske nije planiralo masovno ubistvo muslimana iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Kovač je odgovornost za te događaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pripisao stranim obaveštajnim službama, paravojskama i plaćenicima, ali je potvrdio da su bili umešani i bezbednosni oficiri Vojske Republike Srpske, koje je Tribunal već osudio zbog dešavanja u Srebrenici.

U izveštaju, koji je odbrana uvela u dokaze, general Kovač je ocenio da su događaji u Srebrenici u julu 1995. predstavljali "medijsku zavesu iza koje se prikrivalo etničko čišćenje i genocid nad Srbima iz Kninske krajine i zapadne Bosne, tokom operacije `Oluja` u avgustu 1995. godine".

Na insistiranje tužioca Pitera Makloskog da kaže ko je isplanirao zločin u Srebrenici, ako nisu srpski lideri, Kovač nije konkretno odgovorio.

On je sugerisao je da je iza tog zločina "verovatno" stajao "dio obaveštajnih službi dela međunarodne zajednice" preko "uticaja" na muslimanske i srpske lidere koji su donosili "neracionalne odluke", kakva je bila odluka Srba da uđu u Srebrenicu.

Kovač je ocenio da general Mladić ne snosi komandnu odgovornost za ovaj zločin, koji je se "dogodio prema planu nekog drugog", a počinili su ga "plaćenici" i "paravojne formacije iz Podrinja, verovatno u koordinaciji sa nekim bezbednosnim oficirima i spoljnim faktorom".

Ocenjujući da je ovaj zločin, na kraju rata, najmanje trebao političkom i vojnom rukovodstvu Srba, Kovač je potvrdio da su u planiranje pada enklave i premeštanja stanovništva bili umešani Alija Izetbegović i tadašnji američki predsednik Bil Klinton.

"Oni nisu bili umešani u planiranje zločina, nego u planiranje napuštanja Srebrenice", precizirao je vojni veštak odbrane.

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen u ponedeljak, 30. novembra.

Izvor: SRNA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.