Smrt pred telefonskom govornicom

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2016, 07:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt pred telefonskom govornicom

Bivši ratni načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske za bezbednost i pomoćnik generala Ratka Mladića, general Zdravko Tolimir (68), preminuo je u ponedeljak uveče, oko 20 časova, na samo nekoliko metara od telefonske govornice u hodniku Pritvorske jedinice Ševeningen kada je pokušao da se telefonom čuje sa svojom suprugom Nadom.

"Vesti" ekskluzivno otkrivaju poslednje trenutke života nekadašnjeg visokog oficira VRS koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << robiju zbog događaja u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Sa suprugom se tog dana pre podne čuo dva puta kako bi se dogovarali oko njene posete ove nedelje. Oko 19 časova je pozvao svoju sestru, a zatim napravio pauzu kako bi još jednom pozvao suprugu što je za bračni par Tolimir poslednjih godina bio uobičajeni večernji ritual koga su se držali unazad nekoliko godina i to su svi u zatvoru znali - od pritvorenika do stražara.

Ka telefonskoj govornici krenuo je oko 20 časova, ali na samo par koraka od telefona mu je pozlilo. Na nogama je pokušao da se održi oslanjajući se na zid, nije uspeo, pao je! Brzo su mu pritrčali neki od pritvorenika koji su još bili u zajedničkoj prostoriji i pokušali da mu pomognu, ali jasno im je bilo da je po sredi infarkt pa su brže-bolje pozvali zatvorsku stražu, a ovi medicinsko osoblje i Hitnu pomoć. Nažalost, lekar je mogao samo da konstatuje smrt koja je prema njihovom izveštaju nastupila u 20.25.

General Tolimir je uglavnom vreme provodio u svojoj ćeliji gde poslednjih godina marljivo radio grnčariju, manje predmete od gline, ali i brojanice i drvene krstove. Pritvorenicima je ispričao da je pre nego što je uhapšen boravio u jednom manastiru, tamo se najverovatnije i naučio izradi ovih relikvija koje je nesebično poklanjao ne samo ostalim pritvorenicima, već i njihovoj rodbini, ali i svim advokatima.

Bio je apsolutno posvećen Bogu i veri, pa je njegova ćelija umnogome podsećala na malo pravoslavno svetilište sa puno ikona. Nije propuštao nijednu versku službu koju su zatvorske vlasti omogućile srpskim pritvorenicima, a bio je jako rigorozan u poštovanju svakog posta.

General Zdravko Tolimir nije imao dece, ali je sa suprugom Nadom imao vrlo bliske odnose posebno nakon što je ona dobila 2005. godine otkaz u vojsci gde je radila kao psiholog odmah pošto je za Tolimirom raspisana poternica. Živela je sama u Beogradu i često odlazila u Makedoniju odakle je rodom.

Suprugu Zdravka Tolimira, Nadu, u utorak uveče je posetio predsednik Nacionalnog saveza za saradnju sa Haškim tribunalom, Rasim Ljajić. On je obećao da će se država pobrinuti za detalje prebacivanja i sahrane nekadašnjeg generala Vojske RS.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.