Savčić: Mladić mi nije naredio ništa nezakonito

Izvor: RTS, 25.Mar.2015, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savčić: Mladić mi nije naredio ništa nezakonito

Visoki oficir VRS Milomir Savčić izjavio je na haškom procesu Ratku Mladiću da u leto 1995. godine, tokom napada na Srebrenicu i Žepu, od generala Mladića nije dobio nikakvo nezakonito naređenje.
Milomir Savčić, koji je u to vreme bio komandant zaštitnog puka pri Glavnom štabu VRS, rekao je da nije "primio nijedno naređenje koje je suprotno pravilima ratovanja".

Mladića je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je potvrdio, više puta sreo tokom operacija u istočnoj Bosni u julu 1995. godine.
Svedočeći u Mladićevu odbranu, Savčić je tvrdio i da nije znao ništa ni o kakvom planu za likvidaciju Muslimana zarobljenih posle pada Srebrenice.
Generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta VRS, optužnica, pored ostalog, tereti i za genocid nad 7.000 muslimanskih muškaraca u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995. godina, zauzela Srebrenicu, koja je bila pod zaštitom UN.
U pisanoj izjavi uvedenoj među dokaze, čiji je sažetak u sudnici pročitao Mladićev branilac Miodrag Stojanović, Savčić je tvrdio da njemu pripisana depeša o postupanju sa ratnim zarobljenicima, upućena podređenima 13. jula 1995. godine, "nema nikakve veze ni sa kakvim planom za likvidaciju zarobljenika".
Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Piter Makloski, Savčić je potvrdio da su pripadnici njegovog puka, 13. jula 1995. godine, na fudbalskom igralištu u selu Nova Kasaba obezbeđivali oko 1.000 zarobljenika iz Srebrenice.
Upitan da li zna da su do 16. jula svi ti zarobljenici "po kratkom postupku streljani", svedok je odgovorio: "Ja to nisam znao dugi niz godina".
Savčić je prihvatio da su, "po izjavama svedoka", neki zarobljenici streljani na vojnoj farmi Branjevo u okolini Zvornika, 16. jula 1995. godine.
Osvrćući se na svedokovu tvrdnju da nije dobio nezakonita naređenja, tužilac Makloski pitao ga je ko je onda naredio ubistvo komandanta Žepske brigade Armije BiH Avda Palića, koga je VRS zarobila nakon pada te enklave.
"Nije mi poznato. Koliko ja znam, Palić je bio zarobljen i ne znam ko je izvršilac...", odgovorio je Savčić.
Na tužiočevu sugestiju da je naredba morala doći s vrha VRS ili države, svedok je uzvratio: "Apsolutno se ne slažem s vama. To je mogao da uradi bilo koji neodgovorni pojedinac, a ja stvarno ne znam da je bilo ko naredio njegovo ubistvo".
Na pitanje zna li da je telo Palića i njegovih saradnika naknadno pronađeno u masovnoj grobnici u Rogatici, Savčić je rekao da "apsolutno ne zna" kako su oni tamo "završili".
Danas započeti iskaz, sledeći svedok Mladićeve odbrane, Neđo Jovičić, okončaće sutra.
General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svjedok: Od Mladića nije stiglo nikakvo nezakonito naređenje

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Mar.2015

HAG - Svjedok Milomir Savčić rekao je na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da u ljeto 1995, tokom operacije u Srebrenici i Žepi, od Mladića nije dobio nikakvo nezakonito naređenje suprotno pravilima ratovanja...Savčić, koji je u to vrijeme bio komandant zaštitnog puka pri...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.