Preminuo general Zdravko Tolimir

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Feb.2016, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo general Zdravko Tolimir

DEN HAAG - General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je u noći između ponedeljka i utorka u Haagu, saznaju "Večernje novosti".

Tolimir je preminuo u zatvorskoj ćeliji Haškog tribunala, rečeno je beogradskom listu u Boračkoj organizaciji Republike Srpske.

General Tolimir bio je pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kome se takođe sudi u Haškom tribunalu.

Žalbeno veće je pre godinu dana potvrdilo doživotnu kaznu i nalaze sudskog veća da je Tolimir učestvovao u dva zajednička zločinačka poduhvata - ubijanje muškaraca iz Srebrenice i u prisilnoj deportaciji bosanskih muslimana iz Srebrenice i Žepe.

Na osnovu toga, kako se navodi, današnja presuda potvrđuje presudu Tolimiru za genocid, zaveru radi genocida, istrebljenja, ubistva, progone i nehumano postupanje.

Žalbeno veće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i znatno doprineo ovim udruženim zločinačkim poduhvatima, što je, kako se navodi, rezultiralo masovnim ubistvom hiljada bosanskih muslimana u Srebrenici i prisilnog raseljavanja na hiljada civila iz ove dve enklave.

Sudsko veće je 2012. godine većinom glasova ustanovilo da je Tolimir bio član tzv zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio ubistvo muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice i proterivanje civila sa tog prostora.

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine kada je izvršen taj zločin i ne samo da je znao šta se dešavalo u tom gradu nego je delio genocidnu nameru i lično predlagao ubijanje izbeglica, a potom pomagao u prikrivanju zločina, utvrdile su sudije. Tolimir je uhapšen krajem maja 2007. godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2016

09.02.2016. - General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je u pritvoru Haškog tribunala, saopšteno je iz Boračke organizacije Republike Srpske..Okolnosti smrti generala Tolimira još nisu saopštene...U aprilu prošle godine Tolimir je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu robiju...

Nastavak na Vostok.rs...

Hag ubio i Tolimira

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2016, 03:00

Bivši ratni načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske za bezbednost i pomoćnik generala Ratka Mladića, general Zdravko Tolimir (68), preminuo je posle duže i teške bolesti u noći između ponedeljka i utorka u svojoj ćeliji u Haškom tribunalu. Tolimir je tokom svog boravka u Tribunalu preživeo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.