Preminuo general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2016, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir

09.02.2016. - General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je u pritvoru Haškog tribunala, saopšteno je iz Boračke organizacije Republike Srpske

Okolnosti smrti generala Tolimira još nisu saopštene.

U aprilu prošle godine Tolimir je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu robiju zbog navodnih zločina nad u leto 1995. godine.

Tolimir je tokom rata bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta Vojske Republike Srpske Ratka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Mladića.

Rođen je u selu Popovići pored Glamoča 27. novembra 1948. godine i u njemu je završio osnovnu školu. Završio je vojnu akademiju u Beogradu, a boravio je na doškolavanju u inostranstvu.

Tokom svoje vojničke karijere službovao je u više mesta širom stare Jugoslavije. Početak sukoba na prostoru SFRJ je dočekao u Splitu, odakle prelazi u Knin. Tu kome mu je nadređeni oficir bio Ratko Mladić, sa kojim 1992. godine prelazi u Vojsku Republike Srpske na mesto pomoćnika komandanta za bezbednosno-obaveštajne poslove Glavnog štaba VRS. Penzionisan je 1996. godine na osnovu odluke predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić koja je tom prilikom smenila i Ratka Mladića.

Bio je učesnik mirovnih pregovora u Dejtonu, zadužen za implementaciju vojnog dela Pariskog mirovnog ugovora i pregovora o kontroli naoružanja na prostoru bivše SFRJ održanih u Beču.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.