Odbrana komandanta Mladića se priprema za napad

Izvor: Vostok.rs, 16.Okt.2013, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana komandanta Mladića se priprema za napad

16.10.2013. -

Rusko MSP priprema niz koraka za skorije prekidanje suđenja generalu Ratku Mladiću, koji se tereti za navodni genocid i zločine protiv čovečnosti. Ovo je izjavio poslanik Državne dume Rusije, predsednik Društvenog komiteta za odbranu Mladića Pavel Dorohin. Parlamentarac je uveren da delatnost Haškog tribunala u njegovom sadašnjem obliku potire norme međunarodnog prava.

Bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića uhapsili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << su na jesen 2011. godine srpske vlasti. Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju tereti ga po 16 tačaka, između ostalog po članu genocid i zločini protiv čovečnosti. Ove optužbe su vezane za blokadu Sarajeva, u toku koje je poginulo skoro 10 hiljada ljudi, i sa incidentom u muslimanskoj enklavi Srebrenica. Tamo su po verziji istrage Mladićevi vojnici navodno ubili od 7 do 8 hiljada nenaoružanih muslimanskih muškaraca od 13 do 77 godina starosti.

Ruski i strani eksperti mnogo puta su izražavali sumnju u objektivnost suđenja Mladiću. U Rusiji pre oko pola godine bio je formiran Društveni komitet za podršku generalu Mladiću. Njegovi članovi smatraju Haški tribunal instrumentom za rešavanje vojno-političkih pitanja u interesima NATO-a i traže prekid njegovog rada. O primedbama protiv procesa i Tribunala govori poslanik Pavel Dorohin.

- Ovaj proces je nelegitiman već zato što je na njegovom čelu sudija Holanđanin. Tamo u Srebrenici se nalazio holandski bataljon, koji je po mišljenju mnogih stručnjaka provocirao sukobe, učešće raznih snaga u konfliktu. Na njegovoj savesti je pogibija ljudi. Postavljali smo pitanje i postavljamo pitanje SB UN o prekidu delatnosti sudija. Oni se utvrđuju svakih šest meseci na zasedanju SB.

Međunarodni eksperti više puta su priznavali da odgovornost za žrtve u toku rata u bivšoj Jugoslaviji u jednakoj meri snose sve strane u sukobu. Ipak pred sudom se nalaze uglavnom Srbi. Oni su, po rečima Dorohina, unapred osuđeni da postanu glavni krivci. Moguće zato, kako kaže Dorohin, haški činovnici otežavaju rad odbrani Ratka Mladića.

- I dalje se sistematski krše njegova prava u sudnici. Ne daju mu mogućnost da odgovara na optužbe. Broj zasedanja premašuje limit koji može da podnese njegovo zdravlje, pošto se ona odvijaju svakog dana od 8 ujutru pa do kraja dana.

Takvo opterećenje čovek od 70 godina, posle tri moždana udara ne može lako da podnese. Sam Ratko Mladić, njegova porodica i pristalice u Srbiji uzdaju se u pomoć Moskve. Rusija ima veliki uticaj u SB UN i može da utiče na odnos prema osuđenom, smatra sin generala Darko Mladić.

- Nadam se da Rusija može da utiče na promenu odnosa. Zato što mi se čini da je suđenje mom ocu svojevrsno svedočanstvo bolesti u sistemu međunarodnih odnosa. Zato što je on branio svoj narod i sada se nalazi na optuženičoj klupi. A oni koji su u stvari krivi za taj strašan rat postaju heroji.

Ratko Mladić je još pre hapšenja izjavio da je spreman da dobrovoljno ode u Hag ako sa njim krenu generali koji su ratovali u Vijentamu i bombardovali Jugoslaviju. Ali u to je malo nade. Predstavnici Društvenog komiteta za odbranu Mladića se nadaju da će im poći za rukom da postignu oslobađanje generala i drugih Srba.

Vlad Grinkevič,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.