Ne znam ništa o zločinima

Izvor: B92, 23.Apr.2015, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne znam ništa o zločinima"

Ratni komandant Drugog krajiškog korpusa VRS Grujo Borić negirao je, na haškom procesu Ratku Mladiću, da bilo šta zna o zločinima nad Muslimanima i Hrvatima.

"Nisam znao ništa o tome... Ne znam ni sada", rekao je svedok odbrane Borić, pošto mu je tužilac Artur Traldi (Arthur) predočio dokaze o ubistvu više od 100 Muslimana u selu Biljani kod Ključa, 10. jula 1992.

Pri tom iskazu ostao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i pošto mu je zastupnik optužbe citirao iskaz načelnika štaba njegovog korpusa da je za to zlodelo znao.

Upitan da li je znao da je masovna grobnica iz koje su žrtve posle rata bile ekshumirane bila udaljena "manje od kilometra" od kasarne u selu Lanište gde je bila jedna brigada pod njegovom komandom, penzionisani general Borić odgovorio je: "Nisam znao".

Prema optužnici koja generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Ključ je jedna od opština u kojoj je taj progon poprimio razmere genocida.

Potvrđujući da je u Drvaru, gde je bila komanda Drugog krajiškog korpusa, postojao "zatvor" za zarobljenike, Mladićev svedok je, međutim, opovrgavao da je znao da su neki od zarobljenih naknadno pronađeni u masovnim grobnicama.

"Možda su bili razmenjeni", kazao je Borić, negirajući i da je znao da je komandant zatvora Kamenica Rade Dronjak, posle rata, u BiH osuđen za zločine nad zarobljenicima.

Tužilac Traldi tvrdio je, pozivajući se na dokumente iz vojnog zarobljeničkog logora na Manjači, da je svedokov korpus zarobljavao i u taj logor slao, bez ikakvog razloga, muslimanske i hrvatske civile.

"Ne znam" za to, odvratio je Borić.

Osvrćući se na svedokovu tvrdnju da VRS "nije imala ništa" s masovnim odlaskom Muslimana i Hrvata, zastupnik optužbe je, citirajući ratne beleške generala Mladića, dokazivao da je u Ključu, u novembru 1992, ostalo "2.000 Muslimana", a da ih je u gradu pre rata bilo "17.000".

"Tako piše", prihvatio je Borić, ponavljajući, međutim, da o tom masovnom odlasku nesrpskog stanovništva iz zone pod njegovom komandom nije znao ništa.

Svedok je pobijao i tužiočevu tvrdnju, zasnovanu na dokumentima Unprofora, da je Drugi krajiški korpus neselektivno i namerno granatirao civilne objekte u Bihaću.

"Otvarali smo vatru na položaje sa kojih je otvarana vatra na nas... Ne možete reći da je to bilo namerno (uništavanje civilnih kuća), nego odgovor na vatru koja je dolazila iz tog pravca", tvrdio je Borić.

Na osnovu svih predočenih dokaza, tužilac Traldi zaključio je da je Drugi krajiški korpus, nasuprot svedokovim tvrdnjama, bio veoma umešan u prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva. "Ne", odgovorio je Borić, na kraju iskaza posredstvom video veze.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno u utorak, 28. aprila, iskazom sledećeg svedoka odbrane. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.