Nastavak suđenja Ratku Mladiću

Izvor: Blic, 05.Okt.2015, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja Ratku Mladiću

Haški tužioci će na suđenju komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastaviti sa unakrsnim ispitivanjem veštaka odbrane za balistiku Zorice Subotić.

 Tužioci su na ročištu 1. oktobra pokušavali da ospore stručnost Subotićeve, koja je prothodno pobila navode iz optužnice da je VRS odgovorna za eksploziju na Markalama i nizu sličnih incidenata u kojima su stradali civili.

Tužilac Adam Veber sugerisao je da Subotićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije stručna da izvodi zaključke o tome ko je ispaljivao projektile, zato što nije stručnjak za sudsku medicinu, vojni veštak ili ekspert za eksplozive.

Subotićeva je povodom tvrdnji tužilaštva objasnila pred sudskim većem da je "o eksplozivima detaljno učila".

Ona je odbacila kao netačnu tvrdnju tužioca da je kompjuterski izmenila fotografije kratera od eksplozije 27. maja 1992. godine u kojoj je stradalo 28 osoba u sarajevskoj Ulici Vase Miskina.

Osvrćući se na njenu tvrdnju da na pijaci Markale u zimu 1994. godine nije eksplodirala minobacačka granata, već podmenuta mina, aktivirana daljinskim putem, Veber je pitao da li bi za detoniranje takve mine morala postojati dodatna eksplozivna naprava.Subotićeva je odgovorila potvrdno, ali je napomenula da je "kod električnog aktiviranja to minimalno".

Subotićeva je tokom višednevnog svedočenja izjavila i da je tokom rata u Sarajevu većina eksplozija bila podmetnuta, potvrđujući tezu odbrane da su sarajevske vlasti i Armija BiH napadali vlastite civile kako bi "ocrnili" srpske snage u propagandne svrhe.

Ona je istakla da je eksplozija na Markalama podmetnuta i drugi put 1995. godine kada je poginulo 43, a ranjeno 75 Sarajlija.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Hag,   Subotica

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.