Mladićev demograf odbacio izveštaj o Tomašici

Izvor: B92, 02.Maj.2016, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladićev demograf odbacio izveštaj o Tomašici

Hag -- Veštak odbrane Svetlana Radovanović ocenila je na suđenju Ratku Mladiću da je izveštaj demografa optužbe Eve Tabo o grobnici Tomašica “neprihvatljiv”.

“Nijedan deo izveštaja o Tomašici nije prihvatljiv”, rekla je demograf Svetlana Radovanović.

Po optužnici protiv generala Mladića (74), ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, snage pod njegovom komandom su u Tomašicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sahranile Muslimane koje su ubille u akciji etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proleće i leto 1992.

Prijedor je, po optužnici, jedna od šest opština u BiH u kojima je progon Muslimana i Hrvata imao razmere genocida. Iz grobnice Tomašica i sekundarne grobnice Jakarina kosa, po podacima Međunarodne komisije za nestala lica, ekshumirano je oko 600 tela.

Svetlana Radovanović konstatovala je da se veštak tužilaštva Eva Tabo “poigrava s nama” time što nije navela kriterijume po kojima je osobe ekshumirane iz Tomašice našla na spiskovima nestalih osoba koje su sačinile bosanske vlasti i međunarodne organizacije.

“Doktorka Tabo birala je delimične kriterijume kao što su ime oca, godina rođenja ili slično. I doktorka onda konstatuje: “E, to je baš ovaj”. Imali smo na tabeli isto ime oca, isto prezime, ali potpuno različitu godinu i mesto rođenja. Tabo je ocenila da je to ista osoba, ali na osnovu čega… Ona to naziva malim razlikama - da li je godina i mesto rođenja mala razlika?”, upitala je Radovanović.

Ocenila je da je Tabo “namerno prikrivala kriterijume” za “uparivanje” osoba sa različitih spiskova.

Tabo je, po veštaku odbrane, pogrešila i kada je sabirala broj ekshumiranih tela i kostiju koja su pripadale istim osobama.

“Ne možete to sabirati i reći da imate ukupno 712 slučaja... To se ne sabira... Šta znači 712? Da li kostiju - nije, da li celih tela - nije”, kazala je Radovanović. “To je čista manipulacija”.

“Statističkim egzibicionizmom”, Radovanović je nazvala i to što se Tabo bavila brojem ispaljenih hitaca na ekshumirane osobe.

“Broj hitaca ispaljen na nekog nema nikakve veze sa demografijom. Demografija se ne bavi time, bavi se uzrokom smrti. Statistika hitaca nema veze sa demografijom, ima veze uzrok smrti”.

Veštak odbrane je tvrdila i da je Tabo, pri tom, “apsurdno zaključila” da je “na deo grupe ispaljeno 750 hitaca, a na celu grupu 645 metaka”.

“To smatram manipulacijom, jer nema nikakve veze s naukom kojom se Tabo bavi”.

Na kraju glavnog iskaza, Radovanović je naznačila da je Tabo primenila metodologiju da bi se došlo do "ciljanih rezultata, po kriterijumu Tribunala, a to su veliki brojevi”.

“Ceo izveštaj koncipiran je da se dobije što veći broj (žrtava), a da se, pri tom, izbegnu zvanični izvori o mortalitetu. Takve ciljane rezulate niko ne uzima kao relevantne. U naučnoj demografiji se to ne radi”, zaključila je Radovanović.

Danas započeto unakrsno ispitivanje demografa odbrane, tužioci će nastaviti sutra.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.