Letnja pauza na suđenju Mladiću

Izvor: RTS, 24.Jul.2014, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letnja pauza na suđenju Mladiću

Okončanjem iskaza svedoka odbrane Zorana Kovačevića, počela je jednomesečna pauza Haškog tribunala u procesu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića.

Optužnica generala Mladića tereti, pored ostalog, za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima nakon što je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beta.

Takođe, optužnica ga tereti i za progon desetina hiljada civila, koji su utočište potražili u blizini baze Unprofora u Potočarima.

Tadašnji komandant jedne od četa Bratunačke brigade VRS, svedok Kovačević ostao je, na kraju unakrsnog ispitivanja, pri iskazu da, dan posle pada Srebrenice, nije video nikakvo zlostavljanje muslimanskih civila, niti odvajanje muškaraca od žena i dece u

Potočarima.

Ponovio je da je 12. jula 1995. u Potočarima na kratko sreo generala Mladića, koji mu je dao instrukciju da sa jedinicom produži izvan sela.

Kaže da su od Mladića tada potčinjeni "bežali kao đavo od krsta", pa se tako i njegova četa potom povukla iza jedne zgrade, a zatim i u šumu.

Kovačević je ponovio da niko iz Bratunačke brigade nije učestvovao u razdvajanju porodica i evakuaciji muslimanskih civila, osim Momira Nikolića, koji je pred Tribunalom priznao krivicu i postao ključni svedok Tužilaštva.

Nikolića, koji izdržava kaznu od 20 godina zatvora, više puta je nazvao "Momir Penzijica", tvrdeći da mu je to bio nadimak.

Prema optužnici, pojedinačna ubistva srebreničkih Muslimana počela su 12. jula 1995. u Potočarima, a masovna su počinjena na više lokacija u opštini Zvornik do 16. jula 1995.

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen 25. avgusta, kada će odbrana pred sudije izvesti svog sledećeg svedoka. U Mladićevu odbranu, do sada je iskaz dao 31 svedok od 300 koliko ih je najavljeno.

Na kraju današnjeg zasedanja, predsedavajući sudija Alfons Orie upozorio je odbranu da je dobar deo svedočenja bio "problematične relevantnosti i dokazne vrednosti" u odnosu na optužnicu.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počela ljetnja pauza na suđenju Mladiću

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2014

BEOGRAD - U procesu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića od danas je počela jednomjesečna pauza u radu Haškog tribunala.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.