Karać: Rat u Bosankoj Krajini počele muslimanske paravojske

Izvor: RTS, 27.Jan.2015, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karać: Rat u Bosankoj Krajini počele muslimanske paravojske

Svedok odbrane Dragan Karać sugerisao je na suđenju Ratku Mladiću u Hagu, da su rat u Bosanskoj krajini, s proleća 1992, izazvale muslimanske paravojske, napadima na JNA.
Tadašnji oficir JNA, a kasnije i Vojske Republike Srpske, Karać je izjavio da su, stoga, te vojske preduzele akcije razoružavanja muslimanskih sela, nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su u njima bili ubijeni vojnici i policajci, prenosi Beta.

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka, svedok je potvrdio da je njegova brigada učestvovala u "oslobađanju" i "čiščenju" sela u opštinama Prijedor, Sanski Most i Ključ. Na tvrdnju tužiteljke da su u selu Hrustovo vojnici iz njegove jedinice "ubili žene i decu", Karać je odgovorio da za to nije znao i da "ne isključuje da se to nije dogodilo".
Navodeći podatke o masovnom uništenju sela i progonu muslimanskih civila, zastupnica optužbe je tvrdila da su ih srpske snage stavile pred izbor "predati se i biti lojalan, ili biti uništen".
"Muslimansko stanovništvo i deo paravojnih formacija zadržali su deo oružja. VRS je odgovorila na te provokacije. Izbor je bio ili da predaju oružje ili oružani sukob", rekao je na to Karać.
O brojnim susretima s Mladićem, danas je svedočio i vojni snimatelj Milorad Zorić.
"Mladić je govorio da se mora zaštiti civilno stanovništvo i slabi, bio je posebno osetljiv na stare i decu", izjavio je Zorić.
Tvrdio je i da Mladića nikada nije snimio kako preti oficirima Unprofora, što je ranije posvedočio general Rupert Smit.
Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen sutra. Optužen je i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje mrđunarodnih talaca, 1992-95.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Karać: Muslimanska paravojska započela rat

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2015

BEOGRAD - Dragan Karać, svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, izjavio je danas da su rat u bosanskoj Krajini 1992. izazvale muslimanske paravojne grupe napadima na tadašnju JNA...Karać, koji je u to vrijeme bio oficir JNA, a kasnije i oficir u Vojsci Republike Srpske...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.