Garaplija: Srbima podmetnuti zločini »Ševa«

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Mar.2015, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Garaplija: Srbima podmetnuti zločini »Ševa«

BEOGRAD- Bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti MUP-a BiH /SDB/ Edin Garaplija rekao je danas na suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću da je paravojna formacija SDB-a BiH "Ševe" snajperom 1995. godine ubila francuskog pripadnika Unprofora, iako je za to optužena srpska strana.

Garaplija je naglasio da je ista paravojna formacija, u maju 1993. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ubila sarajevski par Admiru Ismić i Boška Brkića, koji su prozvani sarajevskim Romeom i Julijom, dok su pokušavali da iz centra Sarajeva preko Vrbanja mosta pređu na Grbavicu.

"I taj zločin neki zvaničnici u Sarajevu zatim su pripisali Srbima", ukazao je svjedok Garaplija pred Haškim tribunalom, prenose beogradski mediji.

On tvrdi da je formacija "Ševe" počinila i mnoge druge zločine, uključujući ubistvo zarobljenih srpskih vojnika i civila u jednom sarajevskom parku, atentat na visokog oficira Armije RBiH Sefera Halilovića i ubijanje srpskih civila na Grbavici.

"I atentat minom na generala Halilovića prikazan je kao eksplozija srpske granate iako iza njega stoje `Ševe`", dodao je Garaplija.

Svjedočeći po obavezujućem nalogu Tribunala, Garaplija je rekao da mu je 1996. godine lider "Ševa" Nedžad Herenda priznao da je njegova jedinica počinila sve te zločine.

"Herenda mi je priznao i da je sa zgrade Izvršnog vijeća BiH, u maju 1995. ubio francuskog vojnika Unprofora dok je na ulici ispred hotela `Holidej in` u centru Sarajeva podizao barikadu koja bi građane zaštitila od vatre sa srpske strane. Rekao mi je da je to uradio kako bi UN okrivile Srbe", ispričao je Garaplija.

Pozivajući se na Herendino priznanje, Garaplija je svjedočio i da su "Ševe" 1993. godine pokušale da ubiju generala Armije RBiH Sefera Halilovića koji je neposredno prije toga smijenjen sa dužnosti komandanta.

"Umjesto Halilovića, ubili su njegovu suprugu i njenog brata aktiviranjem eksploziva podmetnutog na terasi stana generala, koji u tom trenutku nije bio prisutan", tvrdi svjedok.

On je izjavio i da su vlasti u Sarajevu, odmah pošto je dokumentovao zločine "Ševa" 1996. godine uhapsile njega i optužile ga za pokušaj Herendine otmice, pokušaj ubistva i zlostavljanje.

"Uslijedio je montirani sudski proces kojim su određene strukture pokušale zataškati zločine koje su počinile `Ševe`", rekao je na svjedočenju Garaplija.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.