Davinić: Mladić nije bio u Karašu

Izvor: B92, 19.Okt.2014, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davinić: Mladić nije bio u "Karašu"

Ministar odbrane u trenutku ubistva gardista u Topčideru, Prvoslav Davinić, tvrdi da se Ratko Mladić tada nije krio u vojnom objektu “Karaš“.

On smatra da smrt gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića nema veze sa tada odbeglim haškim optuženikom.

"Svega tri dana pre smrti gardista, na inicijativu Karle del Ponte, napravili smo nenajavljenu inspekciju u ovom objektu. VMA me >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je tada izvestila da ne postoje indicije da je Mladić boravio u 'Karašu'", rekao je Davinić.

Bivši ministar odbrane je istakao u intervjuu “Večernjim novostima“ i da on lično nije mogao da utiče na istragu u slučaju "Topčider".

Vojni sud, iako formalno pod ingerencijom Davinića, imao je autonomiju garantovanu zakonom, a istražni organi i vojna obaveštajna služba tada su naveli "da ne postoji treća osoba koja je ubila vojnike".

"Pored toga, dobio sam još jedan izveštaj Vojno-bezbednosne agencije. Nakon istrage koju su sproveli, konstatovali su da ne posoje indicije da je gardiste ubila treća osoba. Taj isveštaj je bio namenjen isključivo meni i nisam mogao da ga objavljujem. I danas mi nije jasno zašto je tako urađeno", istakao je Davinić.

Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni su 5. oktobra 2004. godine u kasarni na Topčideru pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Tom istragom bavili su se najpre vojni a zatim državni organi Srbije.

Kasnije su u predmet uključeni američki i nemački veštaci koji su potvrdili da je gardiste ubila treća osoba, iako se na početku tvrdilo da se dogodilo ubistvo i samoubistvo.

Zastupnica porodica stradalih gardista Olgica Batić izjavila je da je Višem javnom tužilaštvu podnet predlog za saslušanje nekadašnjeg načelnika Generlaštaba Branka Krge, a na osnovu izjave Ratka Mladića da on može imati informacije o ubistvu koje se dogodilo pre deset godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.