Bukva: Armija BiH zloupotrebljavala civilne objekte

Izvor: RTS, 01.Sep.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukva: Armija BiH zloupotrebljavala civilne objekte

Bivši obaveštajni oficir Vojske RS Milorad Bukva svedočio je na suđenju Ratku Mladiću, da je Armija BiH, tokom bosanskog rata, zloupotrebljavala civilne objekte u Sarajevu, smeštajući u njih svoje komande, jedinice i fabrike.

Pukovnik Bukva je vojne mete obeležio na mapi Sarajeva, koju je odbrana uvela u dokaze. Precizirao je, na primer, da je komanda Prvog korpusa Armije BiH bila u podrumu stambene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zgrade u centru Sarajeva, preko puta Predsedništva BiH, prenosi Beta.

"U ostalim delovima te zgrade, stanovali su civili", rekao je svedok, dodajući da je to bilo "pravilo" i da su samo "dve-tri muslimanske komande i jedinice bile u kasarnama".

Bukva je tvrdio i da su štabovi, kao i fabrike municije Armije BiH bili i u školama i obdaništima, te da je ta vojska vatru na srpske položaje otvarala iz kruga bolnica. Po njegovim rečima, Prvi korpus Armije BiH u Sarajevu je imao između 35.000 i 38.000 boraca.

"Srbi u Sarajevu bili su živi štit i nije im bilo dozvoljeno da napuste grad", kazao je svedok. Na pitanje sudija da li su Muslimani mogli da odu iz Sarajeva, odgovorio je da "nije bilo organizovanih konvoja", ali da je bilo "zloupotrebe aerodroma" za izvlačenje iz grada.

"Ne znam ni zašto bi odlazili", rekao je Bukva.

Danas započeto unakrsno ispitivanje svedoka, tužioci će nastaviti sutra.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.