Blagojević: Mladić nije najavio pogubljenje Muslimana

Izvor: RTS, 05.Mar.2015, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagojević: Mladić nije najavio pogubljenje Muslimana

Ratko Mladić nikakvim gestom nije najavio da će zarobljeni Muslimani iz Srebrenice biti pogubljeni, tvrdi svedok odbrane i bivši srpski vojnik Mladen Blagojević. Time je odbrana Ratka Mladića negirala tvrdnje ključnog svedoka optužbe Momira Nikolića.
Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić, optužen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, pošto je 11. jula 1995 VRS zauzela tu enklavu, koja je bila pod zaštitom UN, prenosi Beta.

Kapetan Nikolić, u to vreme oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, pred Tribunalom je 2003. godine priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora.
Nikolić je do sada svedočio u korist optužbe protiv više optuženih za srebrenički genocid.
U junu 2013, Nikolić je opisao susret s Mladićem 1995. godine kod sela Konjević Polje.
Nikolić je naveo da mu je Mladić, nakon obećanja zarobljenim Muslimanima da će biti razmenjeni, gestom ruke najavio da će svi zapravo biti pobijeni.
Svedok Blagojević, koji je tog dana, kao vojni policajac, bio u pratnji generala Mladića, Nikolićevu priču odbacuje kao "potpuno izmišljenu i neistinitu".
Blagojević tvrdi da je "siguran da tog dana u Konjević Polju nije video Nikolića", kao i da se Nikolić u kritično vreme "nije video s Mladićem, bilo gde od Bratunca do Han Pijeska".
Po rečima svedoka, na kontrolnom punktu u selu Konjević Polje general Mladić nije ni izlazio iz vozila, već je "više u prolazu" izgrdio civilne policajce "što ništa ne rade i samo se sunčaju".
Blagojević potvrđuje da se general Mladić obratio stotinama zarobljenih Muslimana kod sela Sandići i na fudbalskom igralištu u selu Nova Kasaba.
Mladićeve govore opisuje kao "umirujuće", jer je general zarobljenicima rekao "da se ništa ne plaše" i "da će biti razmenjeni za zarobljene Srbe".
"Pitao ih je i ima li bolesnih i da li im je potreban lekar, ali niko se nije javio", kaže Blagojević.
Tužilac je u unakrsnom ispitavanju rekao da je u Novoj Kasabi jedan zarobljenik ubijen u pristsuvu Mladića, koji nije reagovao.
"Odgovorno tvrdim da se taj incident nije desio dok smo Mladići ja bili tamo. Za vreme boravka generala Mladića na stadionu, nijedan incident se nije desio, on to ne bi dozvolio", kaže Blagojević.
Prema optužnici i ranijim presudama Tribunala, VRS je streljala zarobljenike iz Sandića i Nove Kasabe. To je potvrdio i svedok, koji je prvo tvrdio da je u Sandićima video oko 100 Muslimana, a potom da ih je bilo "300 do 500".
"Mladić je zarobljenicima rekao da su ih prevarili Naser Orić i Alija Izetbegović. Zatražio je i da pozovu preostale Muslimane da se iz okolnih šuma predaju", tvrdi Blagojević.
Svedok je potvrdio da ga je Državni sud BiH osudio na sedam godina zatvora, od kojih je odslužio više od pet, nakon što je 2006. godine deportovan iz SAD.
Blagojević kaže "da se ne oseća krivim" za ubistvo muslimanskih zarobljenika u osnovnoj školi u Bratuncu, 13. jula 1995, za koje je bio osuđen.
Prihvata da su Muslimani ubijeni i da je neko pucao iz teškog mitraljeza koji je on zadužio. Međutim, negirao je da je on otvorio vatru.
Svedočenje je započeo i drugi svedok Mladićeve odbrane Miloš Šolaja, a završiće ga 9. marta.
Optužnica generala Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.