Rehabilitacija Kalabića – šta kažu istoričari?

Izvor: RTS, 29.Maj.2017, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitacija Kalabića – šta kažu istoričari?

Rehabilitacija, pa deklaracija ili novo pisanje istorije? Na odluku Višeg suda u Valjevu da rehabilituje komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića, stigle su brojne reakcije. Najnovija – stranka Rasima Ljajića najavljuje Deklaraciju o afirmaciji antifašizma.
Poslanik SDPS-a Meho Omerović kaže da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odluka suda da rehabilituje četničkog vojvodu kap koja je prelila čašu.

"Naša obaveza je prema onima koji su nam doneli slobodu, ali i prema žrtvama koje su pale od strane tih istih saradnika okupatora da sprečimo dalje urušavanje onoga što se zove borba protiv antifašizma", kaže Omerović.
Kalabićev slučaj otvara polemiku i među istoričarima.
"Prirodno je da je Kalabić rehabilitovan, njemu čak nije ni suđeno na sudu, ali poslužio je u jednom periodu komunističkim vlastima", kaže istoričar Čedomir Antić.
Njegov kolega Predrag Marković kaže da postoji "crvena linija kod revizije" – otvorena saradnja sa okupatorom i ratni zločini. "Te dve linije ne smeju da se pređu. A u slučaju Nikole Kalabića, obe su pregažene", kaže Marković.
Iako se istoričari slažu da je revizija istorije napisane u vreme SFRJ neophodna, upozoravaju da je klatno istorije osetljivo. Važno je da ne ode u drugu stranu.
"Posledice su te da se zamagljuje šta je ratni zločin – činjenica da su neki ljudi osuđeni, bez formalnog suđenja ne znači da su nevini. Suđenje u Nirnbergu je bilo traljavo, ali zamislite da zbog toga oslobodimo sve naciste", kaže Marković.
Antić napominje da sud ne piše istoriju. "Ja verujem da je ova Deklaracija promašaj teme, zato što protivnici komunista nisu svi fašisti", kaže Antić.
Strahuje se da bi odluka Višeg suda u Valjevu mogla da utiče i na slučaj Alojzija Stepinca.
"Alojzije Stepinac nije bio vojnik i osuđen je za nešto drugo i bilo bi dobro da se tu napravi razlika – nije reč o rehabilitaciji, reč je o tome da se on proglasi za svetitelja", kaže Antić.
"Ovakva presuda će reći 'vi ste sada rehabilitovali vašeg zločinca, onda ćemo mi našeg'. Srazmera je naravno drugačija, ali princip je poremećen", smatra Marković.
O tome da li nam je potrebno da preispitamo istoriju i da li nam nedostaje Deklaracija o antifašizmu – čuće se i glas parlamentaraca. Kada taj dokument stigne na pisarnicu Skupštine.
Iako sadržaj ne otkrivaju, iz SDPS-a je najavljuju već za nekoliko dana. Tu temu još nisu otvorili ni sa koalicionim partnerima, ali kažu da će sve stranke pozvati da se o njoj saglase.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kalabić podelio i poslanike

Izvor: Večernje novosti, 30.Maj.2017, 13:11

Stranke različito gledaju na ideju SDPS da se usvoji Deklaracija o antifašizmu INICIJATIVA SDPS Rasima Ljajića da se u Skupštini usvoji Deklaracija o afirmaciji antifašizma i sprečavanju revizije istorije podelila je srpske poslanike. Dok su predstavnici levičarskih stranaka...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.