Preko Šešelja do glasova u HR

Izvor: B92, 27.Nov.2014, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Preko Šešelja do glasova u HR"

Rasim Ljajić je, povodom deklaracije Hrvatskog sabora o Vojislavu Šešelju, izjavio da je ona doneta isključivo za hrvatske unutarpolitičke potrebe.

"Ta deklaracija je doneta isključivo za potrebe unutaršnje politike i predizborne kampanje za predsedničke izbore, ali i parlamentarne koji im predstoje sledeće godine. To što se njihove stranke utrkuju ko je veći zaštitnik nacionalnih interesa bilo bi legitimno, da se ne čini preko naših leđa."

To je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, a objavljeno je na sajtu Blica.

On je istakao da Srbija nema nikakve veze sa puštanjem Šešelja i za sve na tu temu treba da se obrate Tribunalu.

"Šešelja u Srbiji niko od zvaničnika nije dočekao, kao što su u Hrvatskoj dočekivali generali", kaže Ljajić.

On podseća da je nedavno i Dario Kordić osuđen na 27 godina dočekan na aerodromu u Hrvatskoj uz ovacije i prisustvo crkvenih velikodostojnika.

"Na sve to 90 odsto Šešeljevih govora se odnosi na kritike članova Vlade Srbije, tako da ne znam od čega bi trebalo da se ogradimo, kad nemamo nikakve veze sa to strankom. U Srbiji u parlamentu nemamo nijednu jedinu stranku koja se protivi putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU”, kaže Ljajić i dodaje da su Srbiji potrebni najbolji mogući odnosi sa Hrvatskom, ali da "ovo svakako nije korak u tom pravcu".

Prema njegovim rečima, ovo može da koristi samo izbornim kampanjama i samom Šešelju.

"Mi smo razgovarali sa velikim brojem ljudi u Briselu i svima je jasno o čemu se radi odnosno da tu nema krivice Srbije", zaključuje Ljajić.

Hrvatski sabor je ranije danas jednoglasno usvojio deklaraciju kojom je osudio puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i od Suda zatražio da ga vrati u zatvor zbog, kako je obrazloženo, ratnohuškačke i velikosrpske retorike.

U deklaraciji, koje je inicirala bivša HDZ premijerka, sada nezavisna poslanica, Jadranka Kosor, naglašava se i obaveza Srbije, kao države kandidata za članstvo u EU, da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekat Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica.

I Evropski parlament će sutra da odlučuje o svojoj rezoluciji o Šešelju, takođe na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.