Ministri regiona traže da Hrvatska ukine diskriminatorne mere

Izvor: Vostok.rs, 08.Avg.2017, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri regiona traže da Hrvatska ukine diskriminatorne mere

Ministri državne zajednice BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije na sastanku u Sarajevu usaglasili su sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji, prenosi Tanjug.

Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski su pozvali Hrvatsku da ukine diskriminatorske mere i uskladi ih sa tržišnim standardima.

Hrvatska je pozvana da cene inspekcijskih kontrola uskladi sa prosečnim iznosima koji važe u zemljama u regionu i EU.

Ministri su tim povodom zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Hrvatskoj, koji bi, kako smatraju, trebalo da bude održan do kraja ove sedmice u Podgorici.

Oni su konstatovali da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju.

Ministri su se založili da se takvi sastanci redovno održavaju, pa će naredni biti održan u septembru u Skoplju.

Evropska komisija je pozvana da se uključi u rešavanje tog problema.

Dogovoreno je da Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenu odgovarajuće mehanizme u toj organizaciji.

Do rešenja tog problema sa Hrvatskom, ministri su se dogovorili da svaka zemlja sprovodi mere zaštite sopstvenih interesa na način koji sama odabere.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.