Ljajić o Agrokoru: Za sada nema posledica, pratimo situaciju

Izvor: RTS, 25.Mar.2017, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić o "Agrokoru": Za sada nema posledica, pratimo situaciju

Hrvatskom "Agrokoru", koji zapošljava ukupno 60.000 radnika, od toga u Srbiji više od 11.000, ljuljaju se temelji. Ministar Rasim Ljajić kaže da za sada nema posledica po zaposlene, ali ni za dobavljače u Srbiji.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će ove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedelje biti održan sastanak srpskih državnih zvaničnika sa rukovodstvom "Agrokorovih" firmi u Srbiji.

"Razgovaraćemo sa predstavnicima 'Frikoma' i 'Dijamanta', jer želimo da na taj način damo vrlo jasnu poruku, da uputimo informaciju i prema zaposlenima i prema dobavljačima", naveo je ministar.
Nada se da će "Agrokom" uspeti da stabilizuje svoje poslovanje.
"Poverioci posebno ruska "Sberbanka" je zainteresovana da se ovaj problem reši, pre svega zbog sebe jer je ona bila i najveći kreditor milijardu i trista miliona evra", objašnjava Ljajić.   
Navodi da Hrvatska vlada najavljuje novi zakon koji će pomoći kompanijama.
"Hrvatska je najavila zakon kojim će se pomoći kompanijama koje zapošljavaju više od 8.000 radnika i koje su zadužene više od milijardu evra a Agrokor je jedna od tri kompanije koja zadovoljava te kriterijume. Mi sa pažnjom pratimo ono što se dešava u Srbiji i ono što se dešava u Hrvatskoj kao matičnoj zemlji 'Agrokora'", navodi ministar.
Ljajić ističe da ove godine očekuje značajan porast turista iz Rusije u Srbiju.
Govoreći o spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije i Rusije, Ljajić je rekao da je u 2016. došlo do oporavka spoljnotrgovinske razmene u odnosu na 2015. godinu, kada je zbog pada rublje bila smanjena tražnja srpskih proizvoda na ruskom tržištu.
Najavljuje realizaciju nekoliko velikih projekata.
"Počećemo sa izgradnjom garaža na Kopaoniku. Završiti Omladinski kulturni centar na Zlatiboru. Infrastrukturu na Staroj planini", navodi ministar.
Ocenjuje da je ova zimska sezona bila bolja nego što se očekivalo.
"Ove godine smo imali mnogo više turista a interesovanje za vaučere je ogromno. Danas će biti izdato 20.000 vaučera. Prošle godine u ovo vreme podelili smo 9.000 vaučera. Očigledno je da će svih 60.000 do 15. oktobra kada ističe rok biti podeljeno", ocenjuje Ljajić.
Najavljuje da će ove godine biti rešen i status nekoliko banja.
"Posao oko rešavanja statusa banja ide sporije nego što smo očekivali. Ono što moramo da uradimo jeste da rešimo imovinsko-pravne sporove sa desetak banja jer imamo nekoliko zainteresovanih. Mora da se zna ko je vlasnik banja da bi mogli da uđemo u proceduru reorganizacije", objašnjava ministar.
Ističe da će veliki neuspeh predstavljati ako se ne reši imovinsko-pravni status bar pet banja u ovoj godini.
"Za nas će biti veliki neuspeh ako za pet od tih deset banja ne rešimo imovinsko-pravni status u toku godine", zaključio je Ljajić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Nema posledica zbog krize Agrokora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2017

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će naredne sedmice održati sastanak srpskih državnih zvaničnika sa rukovodstvom "Agrokorovih" firmi u Srbiji, ističući da je i za nas važno da ta hrvatska firma stabilizuje svoje poslovanje...Povodom krize u toj najvećoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.