Ljajić ne veruje da će haški osuđenici kaznu služiti u Srbiji

Izvor: RTS, 18.Avg.2017, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić ne veruje da će haški osuđenici kaznu služiti u Srbiji

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić navodi da ne vidi mogućnost za realizaciju inicijative da se haškim osuđenicima omogući služenje zatvorske kazne u srpskim zatvorima.
"Ne vidim da sada postoji neko drugačije raspoloženje nego do sada. U međunarodnoj zajednici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Tribunalu ne vidim da se to raspoloženje promenilo", rekao je Rasim Ljajić u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Osvrćući se na inicijativu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji je izneo pre dva dana u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guteresom u Njujorku, Ljajić je podsetio da je Srbija sa tom inicijativom prvi put izašla pre desetak godina i da nikada nije dobila neki konkretan odgovor.
"Dobijali smo samo različita objašnjenja o tome zbog čega taj zahtev teško da može da bude prihvaćen. Kao prvo, postoji preporuka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija po kojoj je jasno da osuđenici ne mogu da izdržavaju kaznu na prostoru bivše Jugoslavije. To može da se povuče ukoliko bi se donela drugačija odluka. To je formalni razlog", ukazao je Ljajić.
Drugo objašnjenje, koje je kako kaže, Srbija često dobijali odnosilo se na to da Srbija u jednom periodu nije izručila sve optuženike, pre svega su tada na slobodi bili Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić.
"Dakle, kao nezvanična objašnjenja smo dobijali da nije realno da oni kao pozitivan signal preduzmu jedan takav potez sve dok svi optuženici ne budu izručeni. Kada su izručeni svi optuženici onda je usledilo novo objašnjenje, koje opet nije bilo zvanično, ali su ga svi u Tribunalu ponavljali, da oni sumnjaju da bi u Srbiji osuđenici imali povlašćen tretman, s obzirom na raspoloženje u javnosti da se većina njih tretiraju kao heroji", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.
Smatra da haški osuđenici ne bi imali bolji tretman u Srbiji, uprkos tome što se oni češće slave kao heroji nego što se tretiraju kao počinioci teških ratnih zločina.
"Ne vidim da bi oni imali bilo kakav bolji tretman. Njihov boravak u srpskim zatvorima podrazumeva strogi nadzor nad njima dok izdržavaju kaznu. Dakle, apsolutnu kontrolu uz mogućnosti da svakog trenutka Tribunal donese i drugačiju odluku", napomenuo je Ljajić.
Uz ove razloge, treba dodati da Srbija ima još jednu neispunjenu obavezu prema Tribunalu, a to je izručenje radikala okrivljenih za nepoštovanje suda, podseća Slobodna Evropa, ali je njihvo izručenje odbio sud jer nisu ispunjeni uslovi po srpskom Zakonu o saradnji s haškim tribunalom.
Upitan za motiv Ivice Dačića da prilikom susreta sa Guteresom ponovi zahtev da preostalih 15 srpskih državljana, haških osuđenika, izdržavaju ostatak kazne u zatvorima u Srbiji, Ljajić kaže da su neki od osuđenika daleko od Srbije, porodice i da teže ostvaruju kontakt sa njima.
"Negde postoji značajna jezička barijera i prepreke pa ne mogu da ostvaruju kontakte, time i neka svoja prava. Rekao bih da su humanitarni razlozi motivisali na jednu ovakvu inicijativu", naveo je potpredsednik Vlade Srbije.
Haški tribunal je svojevremeno sa 18 država potpisao sporazum o izdržavanju kazni osuđenika u njihovim zatvorima.
Među potpisnicima nije ni jedna država regiona. Nijedan haški optuženik po pravilima Tribunala ne može da služi kaznu u svojoj zemlji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ljajić: Teško da će haški optuženici kaznu služiti u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 18.Avg.2017

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da ne vidi mogućnost realizacije inicijative da se haškim osuđenicima državljanima Srbije omogući služenje kazne u zatvorima u Srbiji..."Ne vidim da sada postoji neko drugačije raspoloženje nego do sada. U...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.