Ljajić: U slučaju Haradinaja politika jača od prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2017, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: U slučaju Haradinaja politika jača od prava

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da Srbija nema previše razloga da bude optimistična da će Francuska izručiti Ramuša Haradinaja našoj zemlji.

"Plašim se, imajući u vidu dosadašnje iskustvo i praksu koja se pokazala u sličnim situacijama da nemamo previše razloga da budemo optimistični i da će odluka francusko suda biti pozitivna", rekao je Ljajić na RTS-u.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je dodao da "sudeći po onome kako se ovaj proces odvija samo u poslednjih nekoliko dana", da je u slučaju Haradinaja argument politike jači i važniji od politike prava.

"Čuli smo argumente koji svakodnevno stižu iz Prištine, argumente odbrane samog Haradinaja, nigde tu nema priče o žrtvama, nigde nema priče o zločinima, nema priče o porodicama, ima samo čiste politike", precizirao je Ljajić.

On je izrazio nadu da će se francuski sud bar malo rukovoditi pravnim argumentima, "jer su ljudi ubijeni, postoje konkretni svedoci koji o tome govore".

"M mi ne želimo politizaciju ovog slučaja, želimo samo konačan sudski epilog onoga što se dešavalo", zaključio je Ljajić, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

SAD: Pitanje hapšenja Haradinaja rešiti kroz institucije

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas lidere Beograda i Prištine da nastave da razgovaraju i primenjuju ono što je već dogovoreno, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, navodeći da pitanje hapšenja Haradinaja treba rešavati kroz institucije.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji rekao je za Glas Amerike da ne bi trebalo dozvoliti da tenzije oko hapšenja Haradinaja ometu proces normalizacije i da treba poštovati pravila i zakone svih uključenih u to pitanje.

Ji kaže da pitanje hapšenja Haradinaja može da se reši u skladu sa zakonom, kroz institucije, bez obzira da li je reč o Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji.

Američki zvaničnik očekuje da će neslaganja i problema koje treba rešiti biti i u budućnosti, ali naglašava da ne treba dozvoliti da bilo koje, kako kaže bilateralne tenzije, ometu važan proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Pozivamo lidere koji su uključeni i odgovorni za dijalog da nastave da razgovaraju i pronalaze rešenja i da primenjuju ono što su dogovorili, uključujući i ono što je dogovoreno u avgustu 2015. godine (formiranje ZSO)", rekao je Ji.

Hojt Ji ocenjuje i da se u odnosima Beograda i Prištine poslednjih nekoliko godina znatno napredovalo, da je i dalje vidljiv spor, ali postojan napredak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Turizam: Veliko interesovanje za vaučere

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2017

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da interesovanje za vaučere u prvih nekoliko dana u 2017. godini duplo veće nego u istom periodu prošle godine, te da se u ovoj godini očekuje rekordan broj turista u Srbiji, oko tri miliona..."Očekujem do kraja nedelje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.