Ljajić: Srbija će prije roka završiti proces TV digitalizacije

Izvor: Cafe.ba, 25.Maj.2015, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Srbija će prije roka završiti proces TV digitalizacije

- Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je danas na Avalskom tornju pustio u rad digitalne predajnike, čime je za 2,5 miliona građana u Beogradu osiguran digitalni TV signal, naglasio je da je isključenje analognih signala sa ostalih emisionih stanica bilo planirano za 15. juni, ali da će to biti učinjeno prije roka, odnosno 7. juna.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Srbije Rasim Ljajić saopštio je danas da će svi analogni TV signali u Srbiji biti isključeni 7. juna, čime će biti okončan proces TV digitalizacije, prenosi Anadolu Agency.

Ljajić, koji  je danas na Avalskom tornju pustio u rad digitalne predajnike, čime je za 2,5 miliona građana u Beogradu osiguran digitalni TV signal, naglasio je da je isključenje analognih signala sa ostalih emisionih stanica bilo planirano za 15. juni, ali da će to biti učinjeno prije roka.

„Mogli smo to da uradimo i danas, naša bojazan je bio da li su svi građani obezbedili set-up boksove, ali u tehničkom smislu proces TV digitalizacije je mogao danas da bude završen“, rekao je Ljajić i istakao da su u Srbiji uspjeli nešto da završe prije roka.

On je ocijenio da je proces digitalizacije najvažniji u historiji televizije i zahvalio se Evropskoj komisiji na donaciji od deset miliona eura  i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) koja je omogućila povoljan kredit za realizaciju ovog projekta.

“Građani Srbije će brzo videti sve prednosti digitalizovane televizije. Ovo je bio dug proces, ali na kraju isplativ i za građane i za Srbiju kao državu“, naveo je Ljajić.

Sa Avalskog tornja je pušten digitalni signal uz pomoć kojeg će građani moći da gledaju 22 televizijska kanala od kojih 16 lokalnih i regionalnih i šest kanala sa nacionalnom frekvencijom.

Na području južne, centralne i jugozapadne Srbije predstoji gašenje analognih signala na Jastrepcu, Kopaoniku, Ceru i Besnoj kobili čime će digitalnim TV signalom biti pokriveno 95 posto teritorije Srbije.

Nakon prelaska na digitalni prijem TV signala građani će imati bolji kvalitet slike i zvuka, a digitalizacija će, takođe, otvoriti mogućnosti da TV stanice gledaocima ponude nove usluge.

Prelazak na digitalni prijem je važan deo tehnološke evolucije čime će Srbija pridruži državama u Evropi (i svijetu) koje su trenutno u tehnološkoj prednosti, jer su već prešle na digitalnu televiziju.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija predvodi proces prelaska na digitalnu televiziju u partnerstvu sa emiterima, Republičkom agencijom za elektronske komunikacije (RATEL) i Republičkom radiodifuznom agencijom.

Za proces digitalizacije TV, koji je predviđen Ženevskom konvencijom, u Srbiji je uloženo oko 37 miliona eura.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.