Ljajić: Sporazum iz Brisela povećava cenu Telekoma

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Sporazum iz Brisela povećava cenu "Telekoma"

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić smatra da će sporazum o telekomunikacijama uticati i na cenu "Telekoma Srbija". Ljajić je u Ženevi razgovarao sa generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije o primeni sporazuma postignutog između Beograda i Prištine.
Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da je u Ženevi razgovarano o tome da se ispoštuje sporazum koji je potpisan u Briselu. 

"Precizirali smo samo da je za dobijanje trocifrenog međunarodnog koda važna saglasnost Srbije", ukazuje Ljajić.
Istakao je da su sve tri strane u sporazumu važne za njegovu implementaciju, a to su Međunarodna unija za telekomunikacije, Srbija i Austrija, kao strana koja će podneti zahtev u ime Kosova, odnosno u ovom slučaju EU.
Austrija još nije podnela zahtev, istakao je Ljajić i dodao da je rok za podnošenje zahteva 15. novembar.
Napominje i da je sporazumom definisano da, kada trocifreni kod 383 bude objavljen u biltenu Međunarodne unije za telekomunikacije, Kosovo bude označeno zvezdicom i da u fusnoti piše da se time ne prejudicira konačni stutus.
Ćerka firma "Telekoma Srbija" koja će, prema sporazumu, poslovati na Kosovu trebalo je da bude registrovana u ponedeljak. Međutim, zastoj je nastao u kosovskoj agenciji za privredne registre.
"Rekli su nam da je radnik koji se time bavi na godišnjem odmoru i da sačekamo dva-tri dana. Pa hajde da sačekamo", rekao je Ljajić ne želeći da komentariše da li je reč o opstrukciji.
"Telekom Srbija", odnosno ćerka firma koja će biti registrovana, dobiće punu licencu za fiksnu i privremenu licencu za mobilnu telefoniju. Naime, prema međunarodnim propisima, da bi se dobila stalna licenca, neophodno je učešće na tenderu.
Dobijanje privremene licence značajno je i u procesu privatizacije "Telekoma".
"Ukoliko 'Telekom' bude prodat, kompanija koja ga kupi moći će da učestvuje na tenderu za stalnu licencu 2017. godine. Ukoliko ne bude prodat, privremena licenca se automatski produžava", objasnio je Ljajić i napomenuo da će to doprineti povećanju cene srpske kompanije.
Za privatizaciju "Telekoma Srbija" zainteresovano je osam kompanija i investicionih fondova, ali u novembru će se znati koje su zaista i spremne da učestvuju u procesu privatizacije.
Ljajić objašnjava da je u toku proces otkupa dokumentacije, što traje sedam dana, a početkom novembra biće otvorene obavezujuće ponude.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Sporazum iz Brisela povećava cenu Telekoma

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2015

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je u Ženevi sa generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije o primeni sporazuma postignutog između Beograda i Prištine. Sporazum o telekomunikacijama uticaće i na cenu "Telekoma Srbija", smatra Ljajić...Ljajić...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Ljajić: Sporazum sa Prištinom povećaće cijenu „Telekoma“

Izvor: Capital.ba, 02.Sep.2015

BEOGRAD, Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić smatra da će briselski sporazum o telekomunikacijama uticati i na povećanje cijene „Telekoma Srbija“. Ljajić je rekao da će kćerka firma „Telekoma Srbija“ dobiti na Kosovu i Metohiji punu licencu za fiksnu i privremenu...

Nastavak na Capital.ba...

Sporazum iz Brisela povećava cenu „Telekoma“?

Izvor: Vostok.rs, 02.Sep.2015

02.09.2015. -..Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da će sporazum o telekomunikacijama uticati i na cenu „Telekoma Srbije“. Ljajić je u Ženevi razgovarao sa generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije o primeni sporazuma postignutog...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.