Ljajić: Samit je šansa da se Srbija pozicionira i poveća ugled

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2014, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Samit je šansa da se Srbija pozicionira i poveća ugled

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je Treći samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope bio prilika da se Srbija pozicionira i poboljša međunarodnu poziciju i ugled, ali i šansa da ceo region počne da razmišlja o konkretnim infrastrukturnim projektima.

Ljajić je takođe rekao da Srbija treba da se fokusira na izvoz nekoliko proizvoda na kinesko tržište, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa kojima može da ostvari rezultat, a ne "da pucamo u nebo".

Među tim proizvodima, Ljajić je nabrojao pšenicu i druge žitarice, raznu semensku robu, meso, obojene i neobojene metale...

"Mislim da vrlo često nismo ni svesni značaja ovog skupa i često imam utisak da nas više cene sa strane, nego što mi sami sebe cenimo", rekao je Ljajić za RTS.

On je istakao značaj skupa u političkom, ekonomskom i regionalnom smislu i izrazio uverenje da će taj značaj biti mnogo veći i vidljiviji za nekoliko meseci i godina, nego što sada može i da se pretpostavi.

"Ogroman je značaj skupa u političkom, ekonomskom i regionalnom smislu da se Srbija pozicionira i poboljšava međunarodnu poziciju i ugled i da ceo region počne da razmišlja o konkretnim infrastrukturnim projektima koji znače poboljšanje kvaliteta života. Umesto da se svađamo sa zemljama u regionu sad tražimo značajne tačke i projekte o kojima možemo da razgovaramo i da građani osete boljitak", rekao je Ljajić.

Ministarstvo koje vodi je, kako je dodao, potpisalo sporazum u oblasti telekomunikacija sa jednom od dve najznačajnijie kineske državne telekomunikacione kompanije, što otvara put za kineske investicije i u toj oblasti.

Prema Ljajićevim rečima, dogovorena je saradnja u oblasti digitalizacije, razvoja široko pojasne mreže, elektronskog poslovanja, razvoja optičke infrastrukture i svega što čini uslove za dalje unapređenje informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Dolazak takve kompanije povećaće ukupne prihode u toj oblasti i značajno pojačati konkurenciju tih kompanija i doprineti boljim i kvalitetnijim uslugama u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija", smatra ministar Ljajić.

Ističući da će realizacija svih sporazuma biti u skladu sa svim evropskim i međunarodnim standardima, Ljajić je rekao da su Samit i projekti koji će biti realizovani i u korist EU.

"Ne može niko da se odrekne ogromnog kineskog tržišta i ogromnog potencijala investicija kao što su kineske. EU je prvi spoljnotrgovinski partner Kine i sve što se radi je u interesu i zemalja regiona i EU, a da ne govorimo o doprinosu koji Samit i budući projekti imaju za buduću regionalnu stabilnost", podvukao je Ljajić.

Kada je reč o izvozu i uvozu iz Kine, Ljajić je rekao da je sa jedne strane milijardu i po dolara uvoza iz Kine, a sa druge nešto više od devet miliona dolara izvoza.

Međutim, kako je objasnio, prema kineskim podacima, iz Srbije je izvezeno 180 miliona dolara u tu zemlju, a razlika je zbog toga što ta roba, pre svega rude, nije išla direktno iz Srbije.

Kada je reč o turizmu, Lajić je rekao je ove godine 95 miliona kineskih turista obilazilo svet i da su oni potrošili 70 milijardi dolara, što je ogroman potencijal i Srbija se bori da deo tih turista privuče.

Pokazatelji za prvih devet meseci ove godine su, rekao je Ljajić, vrlo ohrabrujući, a porast broja noćecnja kineskih turista povećan je za 95 odsto.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Samit šansa da se Srbija pozicionira i poveća ugled

Izvor: Blic, 18.Dec.2014

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je Treći samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope bio prilika da se Srbija pozicionira i poboljša međunarodnu poziciju i ugled, ali i šansa da ceo region počne da razmišlja o konkretnim infrastrukturnim projektima...Ljajić...

Nastavak na Blic...

"Ne smemo sad da pucamo u nebo"

Izvor: B92, 18.Dec.2014

Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope bio je šansa da ceo region počne da razmišlja o konkretnim infrastrukturnim projektima, kaže Rasim Ljajić...Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je takođe rekao da Srbija treba da se fokusira na izvoz nekoliko proizvoda na kinesko tržište,...

Nastavak na B92...

Ljajić: Samit prilika za poboljšanje međunarodne pozicije i ugleda

Izvor: Capital.ba, 18.Dec.2014

BEOGRAD, Treći samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope bio je prilika da Srbija poboljša međunarodnu poziciju i ugled, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. Ljajić je izrazio uvjerenje da će značaj skupa u političkom, ekonomskom i regionalnom smislu...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.