Ljajić: Ne tražim Ministarstvo spoljnih poslova

Izvor: B92, 26.Maj.2016, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Ne tražim Ministarstvo spoljnih poslova

Beograd -- Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić nazvao je izmišljotinom priču da će u novoj vladi biti ministar spoljnih poslova.

"Niti je mene ko to pitao, niti sam ja to tražio", rekao je Ljajić za NIN i dodao da je čitava priča izmišljena, a da on ne zna sa kojim razlogom.

Ljajić kaže da je pre godinu dana doneo odluku da se kandiduje za predsednika Republike, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i da je znao da će najava njegove kandidature za da izazove "takve reakcije", ne bi izašao sa tom idejom.

"Krajnje sam realan čovek, kao što znate. Svako kome je palo na pamet, kandidovao se do sada, ali kada sam ja najavio tu mogućnost, usledile su brutalne optužbe", rekao je Ljajić i dodao da je trebalo to da kaže Vučiću zbog korektnosti, ali nije, jer do izbora ima još godinu dana.

Navodi da ga sada zbog toga optužuju da je sa predsednikom SNS napravio dogovor da bi oduzimao glasove demokratskom bloku, da povećava "ucenjivački kapacitet" prema SNS-u, te da je Vučićev "trojanski konj", ali kaže da ni u njegovoj stranci nisu znali za kandidaturu.

"Ne čujem optužbe upućene drugim kandidatima. Valjda i ja imam pravo da posle 15 godina izađem na izbore pod svojim imenom i sebe izmerim. Nemam drugog motiva", jasan je Ljajić.

Ističe da je njegova partija stalno na meti optužbi da je u raznim koalicijama, kako bi se održala na vlasti, te da sada želi da "izmeri" i sebe i stranku i dodaje da nije želeo na parlamentarne izbore da izađe samostalno, jer smatra da u toj konkurenciji ne bi prešao cenzus.

"Imam svoj put i ne mogu sa 52 godine da menjam svoje stavove, karakter, zarad interesa. Zar mislite da ne znam šta bi građani Srbije voleli da im kažem da bih imao veću podršku? Verujte, u ovom poslu nemam tajni, ali ostajem dosledan. Ako ta politika nema nikakvu podršku, zašto bih se ovim poslom i dalje bavio", kaže Ljajić.

Kao ključni problem Srbije, predsednik SDPS označio je krhke demokratske institucije zemalja regiona, uključujući našu zemlju i kaže da će najteži posao biti izgradnja sistema, što je, smatra, problem svih vlada, jer niko nije radio na izgradnji institucija, nego je većina stvari zavisila od prvog čoveka vlade ili predsednika države.

"Mi smo podaničko društvo u celini, ceo Balkan i Srbija u tome. Želimo lidera koji će rešavati naše probleme, brinuti o nama, a mi da gledamo Farme i Parove", rekao je Ljajić.

Tri stvari su koje sprečavaju društvo da ide napred, kaže Lajić i navodi nacionalizam u društvu, populizam u politici i komunizam u ekonomiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.