Ljajić: Država može i bez zakona da ometa promet GMO

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2016, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Država može i bez zakona da ometa promet GMO

Rampa za promet GMO proizvoda u Srbiji, rampa je i za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, a čak i da ta rampa bude podignuta, Srbija može da postavi uslove koje trgovac mora da ispuni da bi trgovao u zemlji, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić i podseća da su druge zemlje to koristile da zaustave na granici GMO proizvode.

Ukoliko Srbija želi da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju, upozorava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Ljajić, zakonima ne sme da ograničava promet bilo kojih proizvoda, pa tako ni onih genetski modifikovanih, rekli su za TV N1 u Vladi Srbije.

Sa druge strane, Ljajić ukazuje i na načine da država ograniči promet GMO proizvoda, pa čak i da ga onemogući.

"Možete da kažete da su potrebne analize domaćih laboratorija koje će dati ocenu da li taj proizvod može da bude stavljen u promet. Potrebni su sertifikati domaćih instituta da bi mogao da bude u prometu. Možete još deset drugih nalaza da tražite od onog ko želi da trguje takvim proizvodom", kaže ministar.

Na konstataciju TV N1 da će se formalnim ukidanjem zabrane otvoriti pitanje može li se u budućnosti dogoditi da se rampa za ove proizvode podigne, Ljajić kaže da dilema "za ili protiv GMO", mora da bude stvar struke.

"Nama o tome komentarišu diletanti. To je vrlo ozbiljno i osetljivo pitanje. Treba razumeti bojazan stanovništva, jer su se svega naslušali, i da ne bismo govorili mi koji možda o tome pojma nemamo, neka govore stručnjaci, genetičari...", navodi Ljajić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Promet GMO uslov za ulazak Srbije u STO, ali ima načina da se zaštitimo

Izvor: Blic, 30.Avg.2016

Rampa za promet GMO proizvoda u Srbiji, rampa je i za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, a čak i da ta rampa bude podignuta, Srbija može da postavi uslove koje trgovac mora da ispuni da bi trgovao u zemlji, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić i podseća da su druge zemlje to koristile...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.