Sjajni Berdih počistio Nadala!

Izvor: B92, 27.Jan.2015, 05:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjajni Berdih počistio Nadala!

Češki teniser Tomaš Berdih plasirao se u polufinale Australijan opena ubedljivom pobedom nad Rafaelom Nadalom sa 6:2, 6:0, 7:6.

Berdih je odigrao fantastičan meč, potpuno kontrolisao dešavanja na terenu i na kraju zasluženo slavio posle dva sata i 13 minuta igre.

Takođe, Tomaš je pobedio posle 17 uzastopnih neuspeha protiv španskog tenisera i sprečio ga da obori rekord po broju vezanih pobeda nad jednim igračem.

Čeh je potvrdio da se nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sjajnoj formi i još uvek nije izgubio set na Australijan openu. Pokazao je izuzetnu mentalnu stabilnost u važnim trenucima – bio je toliko fokusiran da do završnice trećeg seta nijednom nije reagovao, čak ni zbog dobrih poteza.

Servis ga je fenomenalno služio, to je posebno bilo vidljivo u prvom setu kada je sa nekoliko asova i servis vinera spasavao brejk lopte. Osim mentalne stabilnosti i početnog servisa, bitna stavka u trijumfu nad Nadalom bio je i ritern Čeha kojim je prosto izluđivao rivala u prva dva seta. Slao mu je mnogo loptica pod noge i time dobijao priliku da krene napred i poene završava forhendom.

Bekhend je bio veoma stabilan i doprineo celokupnoj slici na Rod Lejver Areni. Berdih je meč završio sa 46 direktnih poena i 21 neiznuđenom greškom, uz 10 asova, sve četiri spasene brejk lopte i skoro 50% osvojenih poena na servis rivala.

Mogao je i ranije da završi meč, ali mu je Španac mnogo otežao spasivši tri meč lopte. Ipak, odličnim servisom u taj brejku dočekao je konačni trijumf.

Nadal je bio potpuno van ritma – slabo se kretao, delovao je umorno i servisi su mu bili preslabi. Napravio je čak šest duplih grešaka, na drugi servis osvojio je mizernih šest poena iz 21 pokušaja. U prva dva seta nikako nije mogao da pogodi forhend, ali je u trećem malo podigao nivo igre u odnosu na onaj kojim je izgubio devet vezanih gemova.

Susret je završio sa 24 direktna poena, dva manje od broja neiznuđenih grešaka.

Ravnopravan tenis videli smo samo u trećem delu igre, pošto je u prva Berdih gospodario terenom. Napravio je brejk za 3:1 u prvom, uspeo da izvuče težak naredni gem i nastavi da eksploatiše slabu igru Španca. Ponovo je oduzeo servis protivniku i krenuo u nezaustavljivi niz do 6:2, 6:0 za samo sat vremena igre. Publika je bila na strani Nadala, želela duži meč, ali se tome Berdih suprotstavio.

Četvrtfinalni duel otvorio Berdih sigurnim servis gemom bez izgubljenog poena. Nadal je uzvratio, iako je izgubio dva poena, ali je do 1-1 stigao dobrim servisima u telo rivala.

Uzeo je prvi poen na servis Čeha odličnim pasingom, ali je Berdih odservirao dva asa što mu je omogućilo da ode na 2:1. Tada je usledio pritisak na servis Španca i prvi brejk kojem je i Nadal znatno doprineo sa nekoliko nekarakterističnih grešaka iz forhenda.

Činilo se da je Tomaš blizu 4:1 kada je Rafa od gem lopte vezao tri poena. Dobrim servisom Berdih je neutralizovao jednu brejk šansu, dok je na drugoj njegov rival pogodio mrežu. Usledila su dva dobra napada za 4:1.

Prvi put u meču treći teniser sveta uzeo je gem sa nulom, a onda i dva puta kaznio rivala za loš izlazak na mrežu. Bilo je 0:30 kada je Berdih vezao nekoliko dobrih servisa što mu je omogućilo da forhendom beleži vinere i izvuče se na 5:2.

Češki igrač delovao je izuzetno mirno na terenu – dobro je pogađao forhende i čekao greške Nadala. Posle jedne iz forhenda došao je do dve vezane set lopte, a već prvu je iskoristio divnim napadom bekhendom po paraleli – 6:2.

Uz male poteškoće Čeh je poveo u prvom setu i nastavio već u drugom da napada protivnika. Odlično čita servise od samog početka, a upravo dobri riterni dali su mu nove dve šanse. Prvu je propustio da realizuje na mreži, ali je kod druge odigrao neverovatan ritern slajsom i Nadal je poslao lopticu u mrežu. Usledio je novi ekspresan gem za 3:0.

Videlo se od početka meča da španski igrač nije u elementu, ali niko nije očekivao da će Berdih posle manje od sat vremena imati 6:2, 5:0. Sa dve duple servis greške napravio je novi brejk, a onda bombama iz početnog udarca došao na gem od drugog seta.

Tomaš nije želeo da spusti nogu sa papučice gasa – vineri su pljuštali sa svih strana, forhend, pa dva bekhenda iz riterna i osvajanje drugog seta sa nulom – 6:0.

Nastavljeno je istim ritmom i na startu trećeg seta, a Nadal je konačno uspeo da prekine seriju od devet uzastopno izgubljenih gemova. Na 30:30 vezao je dva dobra servisa i izjednačio na 1:1. Prvi put u meču publika je imala razlog za slavlje, pa je tek treći gem Rafe pozdravila bučnim aplauzom.

To nije smetalo momku s druge strane mreže koji je zadržao potpunu koncentraciju – izgubio je samo jedan poen i poveo sa 2:1.

Šampion iz 2009. godine podigao je nivo igre u odnosu na prvi deo meča i naterao navijače da postanu još glasniji. Počeo je više da se izvlači na forhend, igra agresivnije, i broj vinera je krenuo da raste. Uzeo je dva sigurna gema i izjednačio na 3:3.

Tada su usledila dva neizvesna gema – prvo je Nadal brejk loptu spasao as udarcem, da bi došao do dve odvojene prilike da prvi put u meču oduzme servis protivniku. Ipak, Berdih je i pored nekoliko kikseva na mreži uspeo da veže dva dobra servisa i povede sa 5:4.

Pri rezultatu 6:5 Berdih je imao dve meč lopte, ali se Nadal izvukao sjajnim servisima i odveo set u taj brejk. Posle forhend paralele bilo je 5:1 za Čeha i svi su očekivali kraj kada se Rafa vratio sa dva vinera. Ipak, Berdih je napravio još jedan mini brejk riternom i servisom završio meč.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.