RODNICA KOD RAŠKE: Počela iskopavanja masvone grobnice!

Izvor: Kurir, 23.Apr.2014, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RODNICA KOD RAŠKE: Počela iskopavanja masvone grobnice!

NOVI PAZAR - Po nalogu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas su počela iskopavanja i detaljna pretraga lokacije u Rudnici kod Raške, gde su krajem 2013. godine pronađeni posmrtni ostaci kosovskih Albanaca nestalih tokom rata na Kosovu.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je novinarima da će radovi trajati dok se istraga ne dovede do kraja, čak i tokom vikenda.

"Ceo posao ćemo ovde raditi, od iskopavanja do predaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << posmrtnih ostataka, jedino će DNK analiza biti rađena u Tuzli. Pored ove lokacije, istražićemo još nekoliko potencijalnih mesta na kojima tokom ranijih istraživanja nije ništa pronađeno", rekao je Odalović.

On je dodao da je na tom poslu angažovano više desetina stručnjaka, arheologa, forenzičara, patologa, tehničara i "onih struka koje ovaj proces mogu da urade na valjan način".

"Dakle, spremni smo da istražimo do kraja ovaj lokalitet. Bitno je istaći da ćemo omogućiti porodicama nastradalih da povremeno dolaze i obilaze radove, da se uvere da je sve u redu", rekao je Odalović.

Iskopavanje i pretragu vodi tim iz Beograda, a učestvuju i predstavnici kosovskog Odeljenja za sudsku medicinu, Euleks, Međunarodna komisija za nestala lica i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Na lokalitetu su tokom iskopavanja u decembru 2013. godine, pronađeni posmrtni ostaci dve osobe za koje je DNK analizom utvrđeno da su kosovski Albanci. Tužilaštvo za ratne zločine će tokom istrage razmotriti i da li je zgrada koja je izgrađena pored kamenoloma namerno sagrađena kako bi se prikrili tragovi zlocina.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.