Ovo je Dolina kraljeva u Srbiji, toliko lepo mesto da ćete sutra poželeti da odete

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Jul.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je Dolina kraljeva u Srbiji, toliko lepo mesto da ćete sutra poželeti da odete

Srbija je zemlja puna božanstvenih predela od kojih zastaje dah. Neki su pod zaštitom države, a mnoga kulturna dobra spadaju i pod zaštitu UNESCO-a, kao što su na primer manastiri po kojima je naša zemlja i poznata u svetu.
Mnogi ne znaju da pored Egipta i Francuske i Srbija ima svoju dolinu kraljeva. U dolini reke Ibar, od Kraljeva, preko Raške do Novog Pazara, gde je nastala srpska država nalaze se manastiri koje su ponosno gradili naši kraljevi. Poznata je i pod imenom Dolina >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << vekova i Dolina jorgovana…
O bogatoj istoriji ovog predela govori i to da su prvi manastiri u njemu sagrađeni još u XIV veku, kao što su Crna Reka i Nova Pavlica, a tu se nalazi i najstariji spomenik crkvene arhitekture u Srbiji iz IX veka, i jedino je preostalo crkveno zdanje prednemanjićke Srbije, crkva svetih Apostola Petra i Pavla.

Ova crkva, zajedno sa manastririma Sopoćani i Đurđevi stupovi, nalazi se od 1979. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Sliku o neprocenjivom istorijskom značaju Doline kraljeva upotpunjuju manastiri Gradac, Končulić, Studenica koji se na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a nalaze od 1986. godine kao i manastir Žiča u kojem je krunisano sedam srpskih kraljeva i koji je bio prvo sedište Srpske arhiepiskopije.
Da bude još lepše dolina reke Ibar, od Kraljeva do Raške, priča i jednu divnu ljubavnu priču. Nekada davno, srpski kralj Uroš I Nemanjić zasadio je jorgovane duž cele klisure u znak ljubavi prema svojoj ženi Jeleni Anžujskoj, piše Telegraf.

Naime, ona je bila Francuskinja Elen Anžu, ali kada se udala za našeg kralja prozvali su je Jelena Anžujska. Pred njen dolazak na srpski dvor, kralj je naredio da putem kojim će ona doći zasade jorgovane ne bi li makar malo pripitomio surovi ambijent stenovite doline Ibra, i tako i bi.
Zbog toga, i od tada ovaj deo doline naziva se i “Dolina jorgovana”. Baš tu, ni na nebu, ni na zemlji podinuta je tvrđava, srednjovekovni grad Maglić koji se nekih stotinak metara uzdiže od dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo Polje. U blizini, na jedenoj litici podignut je spomenik srpskim ratnicima.

Ako vam se sviđaju ove lepote Srbije, dajte lajk.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.