Mladima bez posla pomoć za nove zasade malina

Izvor: RTS, 24.Nov.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladima bez posla pomoć za nove zasade malina

Da se u privatnom sektoru može obezbediti kreditiranje mladih početnika u poslu, a izbeći tržišni rizik, potvrđuje model koji već funkcioniše u Zlatiborskom, Raškom, Moravičkom i Kolubarskom okrugu. Sprovodi ga Regionalna razvojna agencija Zlatibor, finansira švajcarska vlada, a rezultat je novih, 347, mahom mladih malinara, koji do sada nisu imali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nikakav posao.
Bjeloperica, selo iznad Kosjerića, dobilo je novog voćara, kada se Andrija vratio iz Beograda, shvativši da tamo više nema šta da čeka, a da  projekat Regionalne razvojne agencije, daje šansu za siguran posao. Maline je zasadio proletos, a već naredne godine, sa svojih 32 ara, očekuje zaradu od 400.000 dinara.

I inženjer elektrotehnike iz Kosjerića, privremeno je odložio svoju diplomu. Hladnjača je dala repromaterijal i opremu, otkup je ugovoren, i obezbedđen stručni savetodavac", kaže Andrija Tupajić, malinar iz Bjeloperice.
U okviru Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji, model pomoći malinarima,  koji švajcarska vlada finansira sa oko 33 miliona dinara, Regionalna razvojna agencija Zlatibor realizuje preko podrške hladnjačarima, koji opet, malinarima daju sve potrebno za početak proizvodnje, a malinari to vraćaju rodom u naredne dve godine.
Osim posla za nezaposlene, ovaj projekat, prema procenama, novim malinarima će doneti  godišnju zaradu od ukupno 155 miliona dinara, a profit hladnjačara bi trebalo da poraste za više od 31 milion dinara.
Ovim projektorm, srpsko malinogorje je do sada uvećano za 66 hektara, posao se nastavlja i svakako će doprineti rezultatima koji Srbiji, izvozom od 100.000 tona u ovoj godini,   obezbeđuju čelno mesto u proizvodnji i izvozu malina.
rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.