Lavrov: Snage kosovskih Albanaca ne treba da budu prisutne na severu Kosova

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2017, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Snage kosovskih Albanaca ne treba da budu prisutne na severu Kosova

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je na godišnjoj pres konferenciji da se napetost na Balkanu drastično povećava.

"Nadam se da svi shvataju da se ne sme dozvoliti izbijanje oružanog sukoba", poručio je Lavrov.

Sergej Lavrov je rekao da snage kosovskih Albanaca ne treba da budu prisutne u oblastima na severu Kosova koje su naseljene Srbima.



Dodao da ga je, odmah nakon događaja oko voza na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica, koji je zaustavljen u Raški, pozvao Ivica Dačić i da su analizirali "šta se dogodilo".

"Mogu da kažem samo jedno - EU mora da smiri ovu situaciju i postupi tako da se ispunjavaju sporazumi između Beograda i Prištine koji su postignuti uz posredstvo Brisela", rekao je Lavrov na godišnjoj konferciji za novinare u Moskvi.

„Kao što sam rekao na početku, zaoštravanje se stvara politikom onih koji svim balkanskim narodima nameću tzv. evropske vrednosti u novom, savremenom, posthrišćanskom pakovanju“, istakao je Lavrov.

„Oni govore o tome da se sloboda kretanja ljudi ne ograničava, i da na severu Kosova, gde žive Srbi, ne treba da bude albanskih pripadnika policije. Mislim da je bar nekoliko od tih dogovora u ovom slučaju bilo narušeno“, zaključio je ruski ministar.

"Mislim da je bar nekoliko od tih dogovora u ovom slučaju bilo narušeno", rekao je ruski ministar.

"Nadam se da ovoga puta svi razumeju neophodnost da se izbegne oružani sukob", poručio je Lavrov.


Pogledaj vesti o: Raška,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Dačić me je odmah zvao... / VIDEO

Izvor: B92, 17.Jan.2017

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da se napetost na Balkanu drastično povećava i istakao da je u kontaktu sa zvaničnim Beogradom...On je ponovio da se ne sme dozvoliti izbijanje oružanog sukoba...“Što se tiče situacije u vezi sa vozom Beograd – Priština, odmah me je posle tih događaja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.